tiistai 14. lokakuuta 2014

Vaasan valtuusto äänesti "ei" ja "kyllä" sote-uudistukselle


Vaasan kaupunginvaltuusto puhui eilen yli kaksi tuntia sote-uudistuksesta. Valtuuston hyväksyttävänä oli kaksi lausuntoa : toisaalta Länsi-Suomen suurimpien kaupunkien yhteinen lausunto, toisaalta Vaasan kaupungin vastaukset Stubbin hallituksen 40 kysymykseen sote-uudistuksesta.

Sanomalehti Pohjalainen kertoi uutisoinnissaan mm., että
 
"Juha Tuomikoski (vihr.) tehtaili pykälään monia muutosehdotuksia, joilla hän halusi sorvata kaupungin lausuntoa paremmin yhteensopivaksi Länsi-Suomen suurten ja keskisuurten kaupunkien lausuntoon. Ne eivät menneet läpi. 
Hän kannattaa sotea, sillä jonkun on laitettava holtittomasti kasvaville erikoissairaanhoidon menoille rajat.

-Sote-alue saisi ne kontrolliin. Tällä menolla minun pitää esittää joka vuosi puolen prosentin veronkorotusta. Erikoissairaanhoidon menot kasvavat sitä vauhtia."
 
En tehtaillut Vaasan kaupungin lausuntoon kuin kolme muutosehdotusta, joissa kaikissa olisi siirretty rastia ei-ruudusta kyllä-ruutuun. Ne olisivat tehneet Vaasan kaupungin lausunnosta perustaltaan myönteisen sote-uudistukseen : uudistuksessa on paljon ongelmia, mutta se on hyvä pohja mennä eteenpäin.

Nyt Vaasan kaupungin lausunnosta tuli hengeltään hyvin sote-uudistus-vastainen. Kaupunki ei halua luovuttaa sote-rahojaan suuremman sote-alueen yhteiseen kassaan. Käytännössä Vaasa hylkää sote-uudistuksen keskeisimmän idean, resurssien keskittämisen viidelle sote-alueelle.

Hassuinta asiassa on, että Vaasan valtuusto hyväksyi samassa pykälässä toisen, sisällöltään melkein päinvastaisen paperin. Länsi-Suomen suurten ja keskisuurten kaupunkien (esim. Turku, Pori, Vaasa ja Pietarsaari) lausunto lähtee siitä, että luonnostellussa sote-uudistuksessa on erittäin paljon keskeneräisyyttä ja ongelmia, mutta perusta on kuitenkin hyvä ja kehittämiskelpoinen. Uudistuksen voi odottaa "parantavan palveluiden yhdenvertaista saatavuutta ja tasalaatuista tarjontaa ja käyttöä".

Vaasan valtuusto äänesti siis sote-uudistukselle sekä "ei" että "kyllä". Ollaanpahan takuuvarmasti voittajan puolella, voitti kuka tahansa.  :-)  Se "ei" vastasi paremmin valtuuston todellista kantaa.

Olen miettinyt omaa sote-kantaani kovasti viime viikkoina. Tällä hetkellä mielipiteeni muistuttaa Länsi-Suomen suurten ja keskisuurten kaupunkien - ja varmaan myös Vihreän liiton - kantaa : uudistus on huono mutta kehityskelpoinen. Vaihtoehdot ovat vielä huonompia.

Eilisessä Vaasan valtuustossa Kim Berg (sdp) ehdotti paluuta Henna Virkkusen ajamaan vuoden 2013 uudistukseen, joka olisi toiminut isäntäkuntapohjalta. Tämä malli tylytettiin täysin nurin maanlaajuisesti.

Koen ongelmalliseksi sote-toiminnan koko kirjon pyörittämisen kuntapohjalta. Esim. Vaasan keskussairaala palvelee pariasataatuhatta asukasta. Sen pyörittämiseen tarvittaisiin Pietarsaaresta Kristiinankaupunkiin ulottuva 200 km pitkä kunta, mikä tuskin olisi kovin käytännöllinen ratkaisu. RKP:ssä esitettiin muistaakseni tätäkin jossakin vaiheessa, mutta muut puolueet vastustivat sitä ehdottomasti (tässä kunnassa olisi ollut RKP:llä ehdoton enemmistö).

Vaasan valtuuston oma haave on vastuukuntamalli. Jos olen ymmärtänyt sen oikein, niin tässä mallissa Vaasa pyörittäisi sairaanhoitopiiriä ja Pohjanmaan muiden kuntien sote-palveluja yksinään ja laskuttaisi muita Pohjanmaan kuntia näistä palveluista. Tulos saattaisi olla itse asiassa toimivakin, mutta muut kunnat eivät takuulla suostuisi siihen vapaaehtoisesti. Perustuslain ja kuntalain kannalta tilanne vaikuttaisi erittäin ongelmalliselta.

Nykytilanteen tekee sietämättömäksi erikoissairaanhoidon menojen raju jokavuotinen kasvu. Se vastaa aivan oikeasti sitä, että kuntaveroprosenttiamme korotettaisiin joka vuosi puolella prosenttiyksiköllä. Ongelma on maanlaajuinen.

Turun sairaanhoitopiirissä kunnat ovat pystyneet toimimaan yhteisesti ja laittamaan keskussairaalan laskutuksen kuriin. Täällä Pohjanmaalla tuhlataan kaikki uudistushenki riitelyyn jostakin sydänkirurgiasta. Siksi kannatan kuulumista suurempaan kokonaisuuteen ja arvostan Turun suunnan kokemuksia.
 

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti