maanantai 14. marraskuuta 2016

Vaasan valtuusto tasapainotti taloutta köyhän kustannuksella

Vaasan kaupunginvaltuusto piti tänään valtuustokauden viimeisen budjettikokouksen. Siinä hyväksyttiin ensi vuoden talousarvio, liikelaitokset mukaan lukien yli 570 miljoonaa euroa.

Vaasan talous on ollut miinuksella neljä vuotta, 2013-2016. Tämä valtuustokausi onkin mennyt ”talouden tasapainottamisen” eli käytännössä kovien leikkausten merkeissä. Toki tasapainottamiseen on sisältynyt myös kunnallisveron korotus (19,5% > 20%). Samoin kiinteistöveroja ja esimerkiksi terveyskeskusmaksuja on korotettu.

Talous kääntyy nousuun?

Näyttää siltä, että vuosi 2016 on Vaasan talouden pohjavuosi, ja talouden toivotaan kääntyvän tästä parempaan päin. Ensi vuonna pitäisi päästä plussalle. Ns. kumulatiivinen ylijäämä on tarkoitus saada plussalle vuonna 2019, ja samoihin aikoihin velanotosta siirrytään velan lyhentämiseen. 

Tämä sillä varauksella, että mitä tahansa voi vielä sattua – esimerkiksi viime viikolla kuulimme, että kaupungin yhteisöverokertymä näyttääkin olevan kuusi miljoonaa ennustettua heikompi tänä vuonna.

Talouden tasapainottamissuunnitelman mukaisesti kaupungin menoja pienennettiin noin 1,5%. Prosentti vaihteli toimialoittain.

Esimerkiksi Kuntatekniikka-tulosalueelle budjetti jopa kasvaa miljoonalla ensi vuonna. Syynä on biokaasubussien käyttöönotto ja hulevesi- eli sadevesiviemärijärjestelmän siirtyminen Vaasan Vesi -liikelaitokselta kaupungin hoitoon.

Kokoomus ja RKP köyhän asialla?

Kaikkein rajuin prosentuaalinen leikkaus osui Sosiaalityö ja perhepalvelut -tulosalueelle : käytettävissä oleva raha väheni 2,8 miljoonaa euroa eli noin viisi prosenttia. Tämä yksikkö palvelee kaikkein heikko-osaisimpia Vaasan kaupungissa – alkuvaiheen maahanmuuttajia, lastensuojelun asiakkaita, mielenterveysongelmaisia, pitkäaikaistyöttömiä, päihdekuntoutujia, vajaakuntoisia ja vammaisia.

Pidin viime viikolla asiasta puheen valtuuston talousseminaarissa ja sanoin, että taloutta ollaan tasapainottamassa kaikkein heikoimpien kustannuksella ja että me vihreät emme hyväksy tätä.

Kaksi päivää puheeni jälkeen sosialidemokraatit ilmoittivat, että aikovat esittää 63 000 euroa lastensuojelutyöhön. Me vihreät olimme itse asiassa aikoneet esittää samaa, mutta päätimme tukea demareita, kun he kerran olivat ehtineet ilmoittaa asiasta meitä ennen. 

Tämä raha, vaikkakin riittämätön, tulee kovaan tarpeeseen : huostaanotot ovat kasvaneet Vaasassa, lastensuojelun työntekijät ovat ankarasti kuormitettuja, ja olen kuullut valituksia ettei lastensuojeluun kannata enää soittaa ”kun se on niin tukossa”.  

Tämänpäiväisessä kokouksessa lastensuojelusta tuli kilpalaulanta : RKP:n Thomas Öhman esitti lastensuojelun lisämäärärahaa ennen kuin hitaammat demarit olivat ehtineet painaa nappia. Hän rikkoi näin Vaasan valtuuston herrasmiessopimusta - puolueet ilmoittavat etukäteen, millaisia muutoksia he aikovat esittää kokouksessa, ja kunnioittavat ensiksi ilmoittaneen oikeutta. Tällä taataan luottamuksellinen tiedonvaihdon ilmapiiri puolueiden kesken.

Kokoomus kiirehti kannattamaan ”Öhmanin esitystä”, ja seurasi surkuhupaisa kiista siitä, kuka tätä olikaan esittänyt ensimmäiseksi. Yhtäkkiä kaikki olivat lastensuojelun asialla. Minä ilmoitin vihreiden puolesta, että valtuustoryhmämme kannattaa tätä esitystä ottamatta kantaa siihen, kenen idea se on alunperin. Lastensuojelun lisämääräraha meni äänestyksessä läpi murskaluvuin 54-12. (En ehtinyt katsoa, ketkä olivat vastustaneet sitä. Asia selviää viikon päästä, kun kokouspöytäkirja julkistetaan.)

Tähän loppui porvarien innostus köyhän asiaan. Minä esitin vielä 89 000 € lisää kuntouttavaan työtoimintaan, mutta se äänestettiin nurin äänin 45-22.

Kuntouttava työtoiminta on suunnattu ihmisille, jotka voivat ehkä tulevaisuudessa sijoittua työmarkkinoille, mutta jotka tarvitsevat välietappeja saavuttaakseen täyden työkyvyn. Heitä ovat esimerkiksi kotiinsa jumittuneet nuoret, mielenterveys- ja päihdekuntoutujat tai sosiaalisista pelkotiloista kärsivät. Kokemuksestani tiedän, että he eivät ole toivottomia tapauksia, mutta heille on annettava mahdollisuus pehmeään sijoittumiseen työmarkkinoille. Kuntouttavasta työtoiminnasta huomattava osa sijoittuu Vaasan kaupunkiin ja osa konkurssiselvityksessä olevaan Jupiteriin sekä yhdistyksiin.

Hulluinta oli, että Vaasa olisi saanut esittämäni 89 000 € korvauksina ELY-keskukselta, eli kyseessä olisi ollut ilmainen raha. Kun se olisi vielä vähentänyt kaupungin ”kela-sakkoa” eli työmarkkinatuen kuntaosuutta, olisimme luultavasti päässeet jopa plussalle. Perusturvajohtaja Jukka Kentala kävi vielä vahvistamassa, että en puhu omiani. Mutta raha ei siis kelvannut valtuuston enemmistölle, vaan esitys äänestettiin nurin.

Lopputulos oli omaatuntoa rauhoittava näpertely : Sosiaalityö ja perhepalvelut -yksikön leikkaus olikin entisen 2,8 miljoonan sijasta 2,734 miljoonaa euroa. Tämä varmasti lämmittää köyhän sydäntä. J

Peruskoululaiselta viety 10%

Valtuustossa keskusteltiin pitkään myös varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen määrärahojen riittävyydestä. Palosaari-lobbarit kävivät vuoron perään vaatimassa, että Palosaaren koulun lakkauttaminen on peruttava. 

Vuosi sitten valtuusto lakkautti – vihreiden äänestäessä vastaan – Palosaaren, Asevelikylän ja Teeriniemen koulut. Palosaaren koululla oli näistä kolmesta heikoin käyttöaste.

Kokoomuksen Riitta Pääjärvi-Myllyaho kiirehti puolustamaan koulujen lakkautuksia : seinistä säästämällä voidaan taata, että koululaiset saavat riittävän määrän riittävän laadukasta opetusta. Hän painotti, että opetuksesta on jo nyt tingitty : Vaasan kaupunki käyttää yhtä peruskoululaista kohden 10% vähemmän rahaa muutama vuosi sitten. "Nyt alkaa olla raja lähellä,” Pääjärvi-Myllyaho totesi.

Pääjärvi-Myllyaho on itse äänestänyt käytännössä joka kerta koulutusleikkausten puolesta, joten hän kyllä tiesi mistä puhui. 

Elisa-stadionin käyttöaste, hissiavustus ja eettinen sijoittaminen

Aiempina vuosina budjetteihin on tehty paljon lisämäärärahaesityksiä, mutta ne on pääsääntöisesti äänestetty nurin. Tämä näkyi tämänvuotisessa kokouksessa : rahallisia muutoksia esitettiin vähän. Vihervasemmiston usko oppositiosta käsin harjoitettavaan budjettipolitiikkaan oli selvästi horjunut. Toivokaamme, että usko palaa kuntavaalien jälkeen.

Rahallisten muutosten sijasta tehtiin paljon tekstimuutosesityksiä, ja ne menivät yleensä läpi yksimielisesti. Vasemmiston Anneli Lehto esitti, että uuden, törkeän kalliiksi tulleen Elisa-stadionin käyttöasteesta on raportoitava säännöllisesti, vaikka kaupunki onkin ulkoistanut sen hoidon kuntayhtymälle.

Vihreiden Eeva Simons sai läpi tekstin, että kaupungin hissiavustuksia (hissien rakentamiseen vanhoihin kerrostaloihin) on mahdollista käyttää myös muihin esteettömyyshankkeisiin.  Toinen vihreä valtuutettu Laura Ala-Kokko sai läpi ponsiesityksen, että Vaasan kaupunki lisää sijoitustoiminnan periaatteisiin eettisen sijoittamisen näkökulman ja ilmastonäkökulman. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti