maanantai 17. elokuuta 2015

Vastaanottokeskuksiin hyökkäillään Saksassa


Tämän vuoden alkupuoliskolla Saksassa kirjattiin virallisesti 173 äärioikeiston hyökkäystä turvapaikanhakijoiden asuntoloihin. Hyökkäyksiä sattui käytännössä joka päivä jossakin puolella Saksaa. Tiedossani on ainakin kolme tuhopolttoa.

Hyökkäyksiä edeltää usein varoitus, joka saattaa olla asuntolan eteen jätetty sianruho tai vaikkapa teksti "Häipykää ulkomaalaiset".

Aikaisemmin Saksassa sanottiin, että väkivaltainen rasismi on vanhan DDR:n ilmiö, ja se on perintöä entisen Itä-Saksan xenofobisesta sulkeutuneisuudesta. Nyt väkivaltaa on kaikkialla Saksan liittotasavallan alueella.

PEGIDAn nousu

Väkivallanteot ovat kiihtyneet sen jälkeen, kun Saksassa syntyi viime vuoden lokakuussa PEGIDA-liike, "Patrioottiset eurooppalaiset Lännen islamisaatiota vastaan". Se järjesti synnyinkaupungissaan Dresdenissä tuhansien ihmisten "maanantaimarsseja" pakolaisia ja muslimeja vastaan. Nämä marssit loppuivat keväällä 2015, kun rasisminvastaiset mielenosoitukset alkoivat kerätä paljon suurempia väkijoukkoja.

Ulkomaalaisvastaisia mielenosoituksia sattuu silti edelleen. Posliinistaan tunnetussa Meissenin kaupungissa järjestettiin vastaanottokeskuksen tuhopolton jälkeen viime kuussa 400 hengen mielenosoitus, jossa puolusteltiin avoimesti tuhopolttoa. Mielenosoituksen järjestäjät tunnettiin yhteyksistään uusnatseihin eli nykysuomalaisittain sanottuna kansallissosialisteihin.

Rasismi sataa Alternative für Deutschland -puolueen laariin : se on kerännyt tämän vuoden aikana 5-7% äänistä paikallisissa osavaltiovaaleissa, kun sitä aikaisemmin hädin tuskin tunnettiin. AfD-puolue on samalla ottanut maahanmuuttovastaisuuden entistä selvemmin ohjelmaansa, kun se aikaisemmin keskittyi vastustamaan EU:ta ja ihailemaan Vladimir Putinia.

Angela Merkelin ongelma

Saksan pääministeri Angela Merkel on rasismin kanssa samoissa ongelmissa kuin Suomessa Timo Soini. Spiegel-lehden arvion mukaan CDU:n paikallispoliitikot ovat pikemminkin yrittäneet ratsastaa ulkomaalaisvastaisuudella kuin tuomita sitä.

Vaikka Merkel ei olekaan ajanut rasisteja pois puolueestaan, hän on henkilökohtaisesti tuominnut rasismin selkosanaisesti. PEGIDA-liikkeen johtajista hän sanoi joulukuussa, että "heidän sydämissään elävät ennakkoluulot, kylmyys ja jopa viha".

Ovatko saksalaiset rasisteja?

Ulkomaalaisvastaisuudella on kannatusta Saksassa : vajaa puolet saksalaisista sympatisoi viime talven gallupeissa PEGIDAn mielenosoituksia tai ainakin sanoi ymmärtävänsä niitä.

Yksi selitys ulkomaalaisvastaisuudelle on turvapaikanhakijoiden määrien kasvu. Saksaan tuli viime vuonna 200 000 turvapaikanhakijaa. Tänä vuonna määrän arvioidaan jopa kaksinkertaistuvan.
Toisaalta maassa on myös vahvasti pakolaismyönteisiä mielipiteitä. Suurimmillaan rasisminvastaisiin mielenosoituksiin osallistui 100 000 ihmistä yhtenä päivänä.

Yhteiskuntatieteilijät arvioivat, että rasismi ei kuitenkaan ole Saksassa kasvamassa vaan päinvastoin vähenemässä. Ongelma on, että jäljellä olevat rasistit ovat entistä radikaalimpia ja väkivaltaisempia, ja äänestäjäkatoa pelkäävä valtapuolue ei uskalla irtisanoutua niistä.

Saksan esimerkki osoittaa, että rasisminvastaisilla mielenosoituksilla on merkitystä. PEGIDA hallitsi muutaman kuukauden ajan katuja, kunnes vielä suuremmat vastamielenosoitukset ajoivat sen pois kaduilta. Suomen Meillä on unelma -mielenosoitukset ovat tervetullut ilmiö, vaikka itse en valitettavasti pystynyt niihin osallistumaan.

Lähteitä :

Flames of Hate Haunt a Nation. Spiegel-lehden englanninkielinen verkkoartikkeli ja siihen liittyvä fotogalleria Hate and Hostels. 24.7.2015. http://www.spiegel.de/fotostrecke/photo-gallery-hate-and-hostels-fotostrecke-128631.html

Pegida. https://en.wikipedia.org/wiki/Pegida

Saksa on vastaanottanut yli 300 000 turvapaikanhakijaa. Pohjolan Sanomat 1.8.2015.
http://www.pohjolansanomat.fi/ulkomaat/saksa-on-vastaanottanut-yli-300-000-turvapaikanhakijaa/

Saksaan odotetaan tänä vuonna 400 000 turvapaikanhakijaa. "Suomen vastarintaliikkeen" Patriootti-sivusto 8.5.2015. http://www.patriootti.com/saksaan-odotetaan-tana-vuonna-400-000-turvapaikanhakijaa/

Äärioikeistolaiset hyökkäävät turvapaikanhakijoita vastaan lähes päivittäin Saksassa. Kansan Uutiset verkkolehti 27.7.2015. http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkomaat/3406688/aarioikeistolaiset-hyokkaavat-turvapaikanhakijoita-vastaan-lahes-paivittain-saksassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti