lauantai 17. syyskuuta 2016

Peruspalvelut vai keskussairaala?


Tämä kirjoitus ilmestyi sanomalehti Pohjalaisessa 17.9.2016.
Pohjanmaan maakunnassa on kampanjoitu näkyvästi sen puolesta, että tulevassa sote-uudistuksessa Vaasassa olisi ns. laajan ympärivuorokautisen päivystyksen keskussairaala. Kampanja on johtanut täällä hyvin yksipuoliseen sote-keskusteluun.

Jos haluamme edullisen, toimivan ja tasavertaisen sote-järjestelmän, se pitää rakentaa peruspalvelujen varaan. Erityissairaanhoidon varaan kannattaa jättää vain ne tapaukset, joita ei pystytä hoitamaan peruspalveluilla.

Sairaus kannattaa mieluummin hoitaa halvalla terveyskeskuksessa kuin päästää se kroonistumaan kalliiksi sairaalahoidoksi. Iäkkäiden kotipalvelu ja palveluasuminen kannattaa järjestää hyvin niin, että on vähemmän tarvetta makuuttaa vanhuksia kalliilla sairaalapaikoilla. Mielenterveys- ja päihdeongelmaiselle kannattaa järjestää matalan kynnyksen palvelut. Niin useimmiten vältytään kohtalokkailta ja kalliilta seuraamuksilta.

Omaishoito, vertaistuki ja kokemusasiantuntijat kannattaa organisoida toimiviksi, niin kalliit erikoisasiantuntijapalvelut minimoidaan. Perhetyöhön ja lastensuojeluun kannattaa panostaa kunnolla, että vältytään mahdollisimman monelta elinikäiseltä ja kalliiksi tulevalta tragedialta.

Pohjanmaan maakunnassa kampanjoidaan sen puolesta, että sekä Vaasassa että Seinäjoella olisi laajan ympärivuorokautisen päivystyksen keskussairaalat. En ota kantaa tämän tavoitteen realistisuuteen, mutta mikäli se toteutuisi, ratkaisu olisi hyvin kallis.

Jokainen valtuustossa istunut tietää, että yksi keskeisimpiä syitä kuntien viime vuosien talousvaikeuksiin on erikoissairaanhoidon laskutus.

Hallituksen tavoite on säästää sosiaali- ja terveyspalveluista kolme miljardia euroa vuositasolla. Käytössämme olevat sote-määrärahat eivät siis ole kasvussa vaan päinvastoin laskussa.

Tämä tarkoittaa, että jokainen keskussairaaloille kampanjoitu euro on poissa perustason sote-palveluista. Tilanne on jossain määrin nollasummapeliä.

Ymmärrän pohjalaisten huolen siitä, että ruotsinkieliset palvelut ovat vaarassa Seinäjoen keskussairaalassa ja että Vaasan erityissairaanhoito on vaarassa heikentyä. Mutta jos saamme kaksi laajan päivystyksen sairaalaa Vaasa–Seinäjoki-akselille, pelkään se olevan pois Pohjanmaan perustason vanhus-, mielenterveys-, lastensuojelu-, hammashoito- ja perusterveydenhoitopalveluista.

En voi kannattaa tällaista resurssien siirtoa edullisista perustason palveluista kalliisiin erikoispalveluihin.

Lisää samasta aiheesta :

Maakuntahallitus ärähti päivystysuudistuksesta. Pohjalaisen uutinen 6.9.2016
http://www.pohjalainen.fi/arki-ja-el%C3%A4m%C3%A4/lapset-ja-nuoret/maakuntahallitus-%C3%A4r%C3%A4hti-p%C3%A4ivystys-uudistuksesta-1.211907


Soten alkuperäiset tavoitteet muistettava. Kim Bergin (sdp) kannanotto laajan päivystyksen sairaalan puolesta. Pohjalainen 14.9.2016.
http://www.pohjalainen.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/soten-alkuper%C3%A4iset-tavoitteet-muistettava-1.2123533

Faktaa vai politikointia? Anne Rintamäen (kesk.) kannanotto laajan päivystyksen sairaalan puolesta. Pohjalainen 13.9.2016.
http://m.pohjalainen.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/faktaa-vai-politikointia-1.2122835


Juha Rehula: Vaasan keskussairaalassa synnytetään jatkossakin. Yle 10.11.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti