keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Mustikkamaan rikas luonto kiinnostaa kaavoittajaa

VAASAN KAUPUNKI HALUAA OSTAA MUSTIKKAMAAN ABB:LTÄ. Mustikkamaa on Melaniemen ja ABB:n välissä oleva 40 hehtaarin metsäalue, jossa on kaupunkioloissa hyvin merkittävä lajien ja biotyyppien kirjo. Asia koskettaa minua sikäli, että asun kolmen minuutin kävelymatkan päässä Mustikkamaasta ja kävelen siellä usein, mieluiten maastossa kumisaappaat jalassa ja loppukesästä marjaämpäri kädessä.

Kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso perustelee kauppaa kaupungin tonttipolitiikalla : kaavoitettua maata pitäisi olla aina kolmeksi vuodeksi eteenpäin.

Mustikkamaasta yritettiin tehdä viime vuosikymmenellä asemakaava, mutta se kaatui 2007 Vaasan ympäristöseuran valitukseen. Asemakaava olisi täyttänyt noin puolet Mustikkamaasta lähinnä rivi- ja omakotitaloilla. Korkealaakso selittää kaavan kaatumisen syyksi liian tiiviin rakentamistavoitteen.


Nyt Mustikkamaa on merkittynä vain yleisluontoisissa kaavoissa, joiden perusteella ei voi tehdä rakentamispäätöksiä (Vaasan yleiskaava 2030 ja Vaasan laatukäytävän osayleiskaava).

Pohjalaisen toimittaja haastatteli minua asiasta ja siteerasi minua tämän päivän lehdessä (tässä hieman lyhennettynä) :

”Vihreiden varavaltuutetun Juha Tuomikosken tunnelmat ovat ristiriitaiset.

Ensinnäkin hänestä kyseessä on kaunis metsä, joka pitää säästää. (…) Toisaalta vihreät kannattavat tiivistä yhdyskuntarakennetta, minkä vuoksi kaupunkialuetta pitäisi yrittää tiivistää.

-Haluamme silti, että lähiluontoa säästetään ja uhanalaisia lajeja suojellaan.

Tuomikosken mukaan tältä pohjalta voi tehdä monenlaisia ratkaisuja.

-Lopputuloksena pitäisi olla jonkinlainen kompromissi tästä kaikesta.”

Vaasan ympäristöseuran varapuheenjohtaja Göran Ekström ei sen sijaan puhu kompromisseista, vaan tuomitsee alueen rakentamisen aika suoraan :

”-Uskon, että seura on edelleen samoilla linjoilla. Mitä enemmän tutkimuksia ja tietoa tulee, sitä tärkeämmäksi lähiluonnon merkitys ihmiselle on havaittu.”

Mustikkamaan alue tullee lähiaikoina valtuuston käsittelyyn. Ensimmäisessä vaiheessa ei vielä puhuta rakentamisesta vaan maan ostamisesta ABB:ltä. Alueen hinta on alustavan sopimuksen mukaan 1,3 miljoonaa euroa. Hinta kertoo, että aluetta ollaan ostamassa rakentamistarkoituksessa – pelkän metsän hinta olisi murto-osa tästä.

Tarkennan vielä, että en ole vielä päättänyt, mitä mieltä tarkalleen olen Mustikkamaan kaupasta ja alueen rakentamisesta. En hyväksy missään tapauksessa alueelle yhtä laajaa rakennusoikeutta kuin vuonna 2007 kaatuneessa kaavassa. Suurin osa alueesta tulee suojella sen luonto- ja virkistysarvojen vuoksi.

Ennen lopullista päätöksentekoa haluan keskustella vihreän valtuustoryhmän, kaavoittajien, ympäristöseuran ja Melaniemen-Huutoniemen asukkaiden kanssa.

1 kommentti:

  1. PS. Vaasan vihreä valtuustoryhmä keskusteli pitkään Mustikkamaasta ja pääsi yksimielisyyteen, että vaadimme alueen täyttä suojelua. Tarkemmat perustelut löytyvät valtuutettu Eeva Simonsin valtuustopuheesta http://henkilot.vihreat.fi/eeva.simons/2017/02/12/puhe-ja-ponsiesitys-valtuustossa-30-1-2017-mustikkamaan-sailyttaminen-rakentamattomana/ .

    VastaaPoista