tiistai 7. elokuuta 2018

Vihreät ja kansalaistottelemattomuus


Tämä juttu ilmestyi Pohjalaisessa 7.8. Kirjoitin sen yhdessä Vaasanseudun vihreiden puheenjohtajan Tuula Närvän kanssa.

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen aiheutti pienen mediamyrskyn, kun hän protestoi lentokoneessa ulkomaalaisen pakkopalautusta. Eduskunnan puhemies Paula Risikko kommentoi 5.8., että kukaan ei ole pystynyt osoittamaan viranomaisten toimineen väärin, ja että ”jos jokainen voisi valita, mitä lakia haluaa noudattaa…, oltaisiin hyvin äkkiä mahdottoman äärellä”.

Vihreät hyväksyvät sen, että Suomen rajoja valvotaan ja ulkomaalaisten oleskelua Suomessa säädellään oleskelulupakäytännöllä. Kannatamme sitä, että turvapaikkaa hakevien tapaukset tutkitaan ja että turvapaikkahakemus voidaan hylätä, jos sille ei ole perusteita. Näissä päälinjoissa olemme Suomen nykyisen järjestelmän kannalla.

Nykyisen hallituksen aikana turvapaikan myöntämistä on kuitenkin kiristetty kohtuuttomasti. Erityisesti afgaaneja ja irakilaisia on palautettu tilanteisiin, joissa heidän henkensä on vaarassa. Niinpä esimerkiksi Amnesty International kritisoi Suomen turvapaikkapolitiikkaa voimakkaasti (Amnesty Annual Report 2016/17). 

Ranskalaiset tuomioistuimet ovat kevään aikana kieltäneet lähettämästä turvapaikanhakijoita EU:n normaalin turvapaikkapolitiikan mukaisesti Suomeen. Tuomioistuimien mukaan Suomi ei olisi ollut turvallinen maa kyseisille turvapaikanhakijoille.

Turvapaikkaoikeutta kiristettiin Suomessa vuonna 2016 osittain lainsäädännöllä, osittain Maahanmuuttoviraston tiukentuneilla käytännöillä jotka eivät perustuneet lakiin. Muutoksen takana oli vuoden 2015 suuri pakolaisliike, joka synnytti Sipilän hallituksessa paniikkireaktion.

Vihreät katsovat, että nykyisen hallituksen turvapaikkapolitiikka rikkoo ajoittain Suomen allekirjoittamia kansainvälisiä pakolaissopimuksia. Suomi on sitoutunut myös siihen kansainvälisen pakolaisoikeuden ehdottomaan periaatteeseen, että ketään ei saa lähettää hengenvaaraan. On perusteltuja syitä epäillä, että pakkopalautuksemme toistuvasti rikkovat tätä periaatetta.

Olemme vaatineet, että Maahanmuuttoviraston toimien laillisuudesta käynnistetään selvitys. Tässä kuussa puheenjohtaja Touko Aalto esitti, että pakkopalautukset tulisi tilapäisesti keskeyttää, kunnes turvapaikkatutkinta on saatettu vastaamaan kansainvälisiä sopimuksia.

Vihreiden lähtökohta on, että demokraattisessa yhteiskunnassa lakeja tulee noudattaa. Puolueena emme suosittele rikkomaan lakia emmekä kehota sellaiseen.

Jos jokin laki koetaan epäoikeudenmukaiseksi, osa ihmisistä kokee mahdolliseksi rikkoa sitä tietyin, tarkoin määritellyin ehdoin. Toiminnan tulee olla väkivallatonta, eikä siitä saa koitua vaaraa ihmisille. Laiton teko tulee perustella vahvoilla argumenteilla.

Väkivallattomassa kansalaistottelemattomuudessa tekijän tulee toimia julkisesti omalla nimellään ja olla valmis kärsimään laittomasta teostaan aiheutuva rangaistus. Näin hän välittää selkeän viestin : kunnioitan laillista järjestystä, vaikka vastustankin tätä yksittäistä lakia.

Aino Pennanen kertoo toimineensa spontaanisti. Hän ei tuntenut palautuksessa olevan ulkomaalaisen tilannetta. Hänen protestinsa näyttää kohdistuneen ennen kaikkea järjestelmään, jossa on ollut viime vuosina vaikea luottaa siihen, että viranomaiset toimivat pakkopalautuksissa aina oikeudenmukaisesti.


Lue lisää : 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti