keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Huutoniemen asukasilta puhui liikenteestä


Huutoniemen asukasilta pidettiin toisen kerran puolen vuoden sisään – edellinen asukkaiden kokoontuminen oli ollut lokakuussa. Puolet illasta kului sen selvittelyyn, miten edellisessä asukasillassa startatut asiat olivat edenneet. 

Paljon on vielä keskeneräistä, mutta paikallaolijat voivat todeta tyytyväisinä, että asiat ovat menneet selvästi eteenpäin puolessa vuodessa, ja virkamiehet kuuntelevat aidosti Huutoniemen suuralueen asukkaita.


Iltaa vietettiin luonnollisestikin Kohtaamispaikka Huudilla. Puoli vuotta sitten paikalla oli ollut 40 henkeä, tällä kertaa 15. Seuraava asukasilta pidetään syksyllä 2018.

Huutoniemen koulun liikennettä mietitään uusiksi

Lokakuun asukasillassa oli todettu, että Huutoniemen koulun pihalle ajaa arviolta sata autoa aamuisin tuomaan lapsia kouluun, ja onnettomuusriski on kova. Silloin sovittiin, että rehtori Olli Autio työstää näitä ideoita yhdessä Huutoniemen koulun vanhempainyhdistyksen kanssa.

Paikalla oli Huutoniemen koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Krook. Hän kertoi, että koulun pihaan on tulossa aidat, jotka hillitsevät autolla ajamista koulun pihalle. Rahat aitaan on varattu jo tälle vuodelle.

Vanhempainyhdistys oli esittänyt, että autot eivät enää ajaisi koulun pihaan asti, vaan lapset jätettäisiin erityiselle kääntymisalueelle koulun lähelle. Liikenne tälle alueelle ohjattaisiin kulkemaan Mannerheimintien ja / tai Mussorintien kautta. Kuntatekniikka selvittää näitä vaihtoehtoja ja toteuttaa niitä mahdollisuuksien mukaan jo tämän vuoden aikana.

Asukasillassa nostettiin esiin, että Melaniemen suunnalta tuleville olisi hyvä olla erillinen jättöpaikka, jottei autoralli Mannerheimin/Mussorintiellä kasvaisi kohtuuttomiin. Puretun terveysaseman piha todettiin yhdeksi mahdolliseksi kääntymisalueeksi.

Mobiili mopopaja

Huutoniemen koulun piha on suosittu mopoporukoiden kokoontumispaikka – lokakuun asukasillassa oli arvioitu, että paikalla saattaa olla yhden illan aikana 50 mopoa. Silloin oli herätetty ajatus mopopaja-tyyppisestä toiminnasta. Tämänkertaisessa asukaskokouksessa päädyttiin siihen arvioon, että paras olisi esim. vanhaan perävaunuun sijoittuva työkaluvarasto, joka mobiilina voisi olla laajemmankin alueen nuorten käytettävissä.

Hanke edellyttää rahoituksen hakemista sekä hyvää tyyppiä, joka tulee toimeen sekä nuorten että mopojen kanssa. Asiaa vie eteenpäin WTF-yhdistys.

Nuorisosihteeri Mervi Ahola oli luvannut, että Huudille kutsutaan koolle info vaeltaville vanhemmille. Talotoimen Tapio Ollikainen puolestaan oli välittänyt asukaskokoukselle tiedon, että koulun pihaan on hankinnassa roskikset.

Sepänkyläntielle tulossa ainakin hidasteita

Purolalaiset olivat nostaneet lokakuun asukaskokouksessa esiin Sepänkyläntien turvallisuuden. Kymmenet purolalaiset lapset ylittävät vilkkaasti liikennöidyn tien päivittäin koulumatkallaan, ja vaaratilanteita syntyy vähän väliä. Paikalle toivottiin nopeusrajoituksia ja korokkeita.

Huutoniemen koulun rehtori Olli Autio ja vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Krook olivat keskustelleet myös tästä kuntatekniikan kanssa. He olivat toivoneet Sepänkyläntielle liikenteenjakajia, hidasteita ja liiketunnistimilla toimivia hälytysvaloja. Kuntatekniikka on osoittanut ymmärtämystä näitä ongelmia kohtaan, ja Sepänkyläntielle ollaan varaamassa rahaa ainakin pariin hidasteeseen.

Paikallaollut viheraluepäällikkö Timo Jousmäki kertoi, että Sepänkyläntien varrella on parannettu näkyvyyttä karsimalla pusikkoa aivan tien vierestä. Aikaisemmin lapsi saattoi putkahtaa autoilijan eteen sananmukaisesti puskista.

Asukasillassa nousi esille, että Keskuskadun-Sepänkyläntien risteys on erityisen vaarallinen. Paikalla ollut teknisen lautakunnan jäsen Anneli Lehto lupasi selvittää, mitä maksaisi järjestää risteykseen liikennevalo, joka aktivoituu napin painalluksesta. Tällainen valo on jo Välitiellä turvaamassa Teeriniemen koululaisten koulumatkaa Ristinummen suuntaan. Sitä kiiteltiin hyvin toimivaksi ratkaisuksi.

Lidlin liikenneympyrällä on kiire

Välitien liikennemäärät ovat kasvaneet voimakkaasti sen jälkeen, kun tie saatiin kokonaan valmiiksi.  Asukasillassa nousi esille, että erityisesti ”Lidlin risteyksessä” Melaniemessä on meno käynyt villiksi. Kun liikennevalot ovat takkuilleet talvipakkasilla, risteyksen ylittäminen on ollut väliin uhkapeliä. Ja silloinkin kun valot toimivat, odotusajat punaisissa ovat pitkät, ja jonon viimeiset vasemmalle kääntyjät joutuvat aika usein ajamaan punaisia vasten.

Asukasillassa todettiin, että liikennemäärät Lidlin risteyksessä eivät ole ainakaan vähenemässä. Lähes kaikki kasvu kaupungin itäisissä osissa nostaa liikennevirtoja myös tässä strategisessa paikassa, ja kasvuahan tänne suuntaan on luvassa.

Lidlin risteykseen on merkitty asemakaavassa liikenneympyrä. Siihen ei kuitenkaan ole varattu rahaa Vaasan kaupungin investointisuunnitelmassa, joka ulottuu vuoteen 2022 saakka. Paikalla olleet luottamushenkilöt Tomi Kaunismäki, Anneli Lehto, Tuula Närvä ja Juha Tuomikoski lupasivat, että ensi syksyn budjettikäsittelyssä Lidlin risteyksen liikenneympyrää ajetaan aktiivisesti neljän vuoden investointisuunnitelmaan.

Liikenneympyrää on esitetty myös Kappelinmäentien ja Välitien risteykseen, mutta kuntatekniikka ja valtuusto tyytyivät syksyllä lupaamaan sinne vain liikennevaloja, tarkentamatta niiden asentamisen ajankohtaa.

Lue lisää :

Huudin asukasilta puhui mopoista ja busseista. Juha Tuomikoski  25.10.2017. https://viherpesula.blogspot.fi/2017/10/huudin-asukasilta-puhui-mopoista-ja.html

1 kommentti: 1. Leena Seppänen täydensi raporttiani Huutoniemen asukasillan tapahtumasivulla facebookissa :

  "Vähän täydennystä Juhan päivitykseen:

  Asukasillassa oli paikalla viheraluepäällikkö Timo Jousmäki, jonka johdolla keskustelimme puistoalueista ja niiden käytöstä. Erityisesti esille nousi Huutoniemen sairaalan alueen tulevaisuus. Vaasan kaupunki varautuu siihen, että sairaanhoitopiiri vetäytyy tulevaisuudessa alueelta, jolloin aluetta aletaan kaavoittaa mahdollisesti asuntorakentamista varten. Todettiin, että tässä kohtaa asukkaiden on oltava aktiivisia ja hereillä, jos haluamme vaikuttaa siihen, minkälainen tuon alueen yleisilme tulee jatkossa olemaan.

  Timo kertoi, että itäisiin kaupunginosiin on kovasti toivottu koirapuistoa. Keskusteltiin koirapuistolle sopivasta paikasta ja esille nousi mm Teeriniemen takana oleva Välitien ja kanaalin välinen peltoaukio. Alue olisi tarkoitukseen hyvä, koska sinne on jokapaikasta kohtuullinen matka, koiria ulkoilutetaan siellä jo nyt ja autoille löytyisi sieltä parkkitilaan.

  Timo muistutti kaupungin ns talkoorahasta, jota yhdistykset ja epävirallisetkin porukat voivat hakea esim. ympäristön putsaamiseen, Ilmoitus rahan hakemisesta tulee lähiaikoina lehteen.

  VastaaPoista