lauantai 7. helmikuuta 2015

Vihreät Suupohjassa / De Gröna i SydösterbottenKävimme kolmen vaasalaisen kansanedustajaehdokkaan voimin Kristiinankaupungin Kynttelinmarkkinoilla pitämässä vihreää vaalikojua. Minun lisäkseni paikalla olivat ehdokkaat Lotta Alhonnoro ja Sandra Nestorova sekä vaalipiirin vihreiden toiminnanjohtaja Suvi Syrjä. Kokemus oli myönteinen : ihmiset tulivat juttelemaan paljon, ja pikavauhdilla tehdyt esitteet menivät hyvin jakoon. 

Kiinnostavinta oli tavata suupohjalaisia vihreitä. Suupohjassa ei ole ainuttakaan vihreää paikallisjärjestöä, mutta siellä on paljon vihreästi ajattelevia ihmisiä. Kristiinalainen Mervi Kiuasperä kävi jakamassa flyereitamme torilla. Kaskisten on vihreä valtuutettu Hanna Södergrann ei päässyt paikalle, mutta aikaisempi valtuutettu Erkki Nykänen kävi kertomassa Suupohjan radasta. Tämä Seinäjoelta Kaskisiin kulkeva rata on huonossa kunnossa ja aika hännillä kansallisten ratahankkeiden kiireellisyysjärjestyksessä. 


Paikallisessa pitseriassa aloin heittää juttua naapuripöytään, ja eikös siinä istunut Essi Simberg, kauhajokinen valtuustoehdokas vuosimallia 2012. Essi ei ollut päässyt valtuustoon mutta koki vaalikampanjansa myönteiseksi. Samasta kunnasta on kotoisin vaasalainen vihreä valtuutettu ja kansanedustajaehdokas Laura Ala-Kokko. 

Kristiinankaupungin torilla herätti mielenkiintoa vihreä kansanedustajaehdokas Sandra Nestrorova (os. Vilkman), joka on asunut lapsuutensa Lapväärtissä. Nykyisin hän asuu Vaasassa.  

Ympäristöaktiivit vastaan tuulivoima

Kristiinalainen Natur och miljö -aktivisti Sonja Grönholm kertoi tuulivoimahankkeista. Kristiinankaupungin alueelle on suunnitteilla yli 400 (!)tuulivoimalaa. RKP:läisenemmistöinen valtuusto kannattaa hankkeita kovasti, mutta paikalliset ympäristönsuojelijat eivät ole enää kovin fanaattisia tuulivoiman puolestapuhujia. Sonja on vastustanut monia yksittäisiä hankkeita, jotka osuvat vaikkapa lintujen lentoreiteille. 

Sydösterbottenin ympäristöaktiivit kunnostautuivat 2007-08 ydinvoiman vastaisessa kampanjassa. Fennovoima suunnitteli tuolloin ydinvoimalaa Kristiinankaupungin alueelle mutta vetäytyi sieltä. Perustelu oli, että "hanke on jakanut Kristiinankaupungin kuntapäättäjät kahtia tavalla, joka ei tarjoa edellytyksiä hankkeen pitkäjänteiseen toteuttamiseen". Ydinvoimahanketta on sittemmin lähdetty toteuttamaan Pohjois-Pohjanmaalla Pyhäjoella.  

Vaasa-Kristiina-kuntaliitos? 

Kristiinankaupunki on herättänyt viime aikoina erityistä mielenkiintoa Vaasassa. Pohjanmaalla toteutettiin valtiovallan vaatimuksesta kymmenen kunnan kuntajakoselvitys, eli arvio näiden kuntien välisen kuntaliiton mahdollisuudesta. Selvitys päättyi suositukseen yhteisestä suurkunnasta, joka ulottuisi Kristiinasta Vöyriin.  

Lähiaikoina kymmenen kunnan valtuustot joutuvat ottamaan kantaa suureen kuntaliitokseen. Ennuste on, että kanta on kielteinen lähes joka kunnassa - paitsi ehkä Kristiinankaupungissa. Kaupunginjohtaja Riitta El Nemr suositteli valtuustolle, että se hyväksyisi kuntaliitoksen.  

Juttelin torilla monen kristiinalaisen kanssa. Yllätyksekseni useimmat suhtautuivat myönteisesti liitokseen. Yleisen mielipiteen voisi tiivistää niin, että itsenäinen Kristiinankaupunki on paras vaihtoehto, mutta kuntaliitos Vaasan kanssa on toiseksi paras. Kristiinan talous on heikoissa kantimissa, mikä selittää kiinnostuksen kuntaliitokseen. 

Vaihtoehtoinen malli olisi Suupohjan oma kuntaliitos, jonka puolesta käynnisteltiin addressiakin pari vuotta sitten, mutta heikolla menestyksellä. Närpiö, Kaskinen ja Kristiinankaupunki kilpailevat keskenään eivätkä pysty yhteistyöhön. Etelä-Pohjanmaan puolella ovat Teuva, Karijoki ja Isojoki, mutta suomi-ruotsi kielikysymys kuumentaa tunteita. 

Vaasassa on noussut vastustusta  liitokseen Kristiinankaupungin kanssa. Vaasalaiset kannattavat yleensä Suur-Vaasaa ja kuntaliitoksia naapurikuntien kanssa. Mutta Vaasan torilta on matkaa Kristiinan torille 100 kilometriä. Monet vaasalaiset pelkäävät myös suhteellisen rikkaan Vaasan ja suhteellisen köyhän Kristiinan kuntaliitoksen kustannuksia. 

Kristiinan torilta löytyi ainakin yksi vaasalainen, joka oli innoissaan kuntaliitoksen mahdollisuudesta. Vaasan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Joakim Strand (RKP) on kierrellyt Kristiinassa mainostamassa kuntaliitosta ja pitää tätä historiallisena tilaisuutena.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti