sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Oliko Vaasan ISIS-rekrytoija Awat Hamasalih?

Tulin nostattaneeksi mediakohun ISIS-järjestön rekrytoinneista reilu viikko sitten. Kohun jälkeen sain vinkkejä mahdollisesta rekrytoijasta.
13.1. Pohjalainen julkaisi mielipidekirjoitukseni, jossa mainitsin mm. seuraavaa :

"Viime syksynä minulle kerrottiin, että ISIS-terroristiliikkeen värvääjiä liikkuu Vaasan seudulla."

Samana päivänä Pohjalaisen toimittajat haastattelivat minua ja Vaasan islamilaisen seurakunnan puheenjohtajaa Nabil Salemia. ISIS-rekrytoinneista repäistiin etusivun plus yhden aukeaman juttu 14.1. Iltapäivällä juttu oli jo koko valtakunnan mediassa, ja myös Viron lehdistö huomioi sen. 


Vaasan ISIS-rekrytoinnit
Tietoni pohjautuivat kolmen Vaasassa asuvan maahanmuuttajan kertomuksiin. Kontaktihenkilöni eivät olleet itse rekrytoinnin kohteina vaan heidän kaverinsa. Minun tietoni olivat siis kolmannen käden tietoja : rekrytoitujen henkilöiden kaverien tietoja.
 
Minulle kerrottiin, että englantia puhuva henkilö oli soittanut pienen seurueen kanssa joidenkin Vaasassa asuvien muslimimiesten ovikelloa, tullut sisälle ja kertonut edustavansa ISIS-järjestöä. Hän oli kehottanut miehiä lähtemään pyhään sotaan Syyriaan ja Irakiin ja tarjonnut korvaukseksi rahaa. Käynnit olivat tapahtuneet lokakuussa 2014.
 
Kaikki rekrytoidut ovat minun tietääkseni kieltäytyneet tarjouksesta, osa suoraan ja osa kierrellen. He kaikki olivat kokeneet tilanteen uhkaavaksi eivätkä uskaltaneet tulla esiin omilla nimillään.
Myös kontaktihenkilöni halusivat poissa julkisuudesta. Kaksi heistä suostui siihen, että välitin heidän yhteystietonsa Suojelupoliisille, joka on haastatellut heitä tarkemmin. Suojelupoliisi ei kommentoi tapahtunutta.
 
Pitävätkö tiedot paikkansa?
 
Mediakohun aikana toimittajat kyselivät haastattelivat terrorismitutkijoita, jotka totesivat, että kuvailemani rekrytointimenetelmä (rekrytoijat koputtavat kotiovelle) ei vaikuta uskottavalta.

Minulta kyseltiin, uskonko itse omiin puheisiini. Sanoin, että minun tietoni olivat kolmannen käden tietoja. Kontaktihenkilöni olivat kuitenkin sen verran fiksun oloisia ja sen verran järkyttyneitä, etten nähnyt aihetta epäillä heidän kertomustaan.

Joku oli epäilemättä koputellut joidenkin vaasalaismuslimien oviin viime syksynä, puhunut heille pyhästä sodasta, herättänyt heissä pelkoa ja kertonut heille edustavansa ISIS-järjestöä. Asia erikseen, olivatko rekrytoijat todella saaneet valtakirjan ISISiltä, vai olivatko he "yksityisyrittäjiä", jotka toimivat ISISin nimissä. 

Minua ehdittiin myös epäillä siitä, että koko kohu on nerokas vaalikampanjan avaus. Ikävä kyllä älynlahjani ja medianohjailutaitoni eivät riitä tällaisen kohun suunnittelemiseen, saatikka suunnitelman toteuttamiseen. Koko kohu tuli minulle yllätyksenä. Olin seurannut jihadismia sen verran, että olin "tottunut" siihen, ja sokaistuin tämän jutun uutisarvolle.
 
Awat Hamasalih
 
Mediakohun jälkimainingeissa huomasin uutisen ISIS-aktivistin maastakarkotuksesta. Jäin pohtimaan, voisiko Vaasan ISIS-rekrytoija olla Turussa asunut ja Suomesta karkotettu Awat Hamasalih alias "Kirkukilainen" (Al-Karkuki).
 
Hamasalih on kansainvälisen Ansar al-Islam -jihadistijärjestön jäsen. Ansar al-Islam ("Islamin tukijat") perustettiin Irakissa 2001. Se taisteli Saddam Husseinia, amerikkalaismiehitystä ja viimeksi Irakin shiiajohtoista hallitusta vastaan. Elokuussa 2014 järjestö sulautui ISISiin.
 
Ansar al-islamin johtaja on kurditaustainen Mullah Krekar. Hän asuu Norjassa ja kärsii tällä hetkellä vapausrangaistusta Norjassa tappouhkauksista.
 
Mtös Hamasalih on taustaltaan kurdi. Hän on asunut pitkään Britanniassa. Hän muutti Suomen Turkuun vuonna 2013 ja aloitti aktiivisen jihadistisen propaganda- ja rekrytointitoiminnan.
Tiettävästi hänet karkotettiin Suomesta joulukuussa 2014, ja hän sai 15 vuoden maahantulokiellon. Hamasalihin oikeudenjäynnin pöytäkirjat ovat salaisia, joten virallista vahvistusta asialle ei saada.
 
Toimitin kontaktihenkilöilleni Awat Hamasalihin kuvan ja pyysin kysymään rekrytoiduilta, oliko tämä se mies, joka soitteli heidän ovikellojaan lokakuussa 2014.
 
Vastaukset olivat sekavia ja ristiriitaisia, mutta niitä yhdistää ennen kaikkea äkillinen muistinmenetys. Rekrytoidut henkilöt vetosivat siihen, että tapahtumasta on jo pitkä aika, eivätkä he enää voi muistaa, minkä näköinen mies heidän ovellaan oli käynyt.
 
Muistamattomuus ei ollut uskottavaa, koska tapahtumista oli vain kolme kuukautta. Minulle syntyi vaikutelma voimakkaasta pelosta. Ansar al-Islam ja Mullah Krekar ovat sellaisia nimiä, jotka saavat kylmät väreet minunkin selkäpiihini, vaikka en ole perehtynyt mitenkään syvällisesti jihadismiin.

Islamilaiset seurakunnat eivät kannata jihadisteja

Alkuperäinen motiivini asian julkistamiseen oli Pariisin terrori-isku. Se nostatti taas pintaan vanhat epäluulot muslimeja kohtaan. Halusin tehdä selväksi, että muslimien suuri enemmistö ei kannata jihadisteja, ja otin esimerkiksi Vaasan ISIS-rekrytoijien epäonnistuneet yritykset.
 
Ilmoitin myös Vaasan islamilaiselle seurakunnalle, että Vaasan seudulla liikkuu terroristien värvääjiä. Seurakunnan johto kiitti minua tiedoista. He korostivat, että Suomen islamilaiset seurakunnat ovat yhteisesti sitoutuneet taistelemaan jihadismia vastaan. En näe aihetta epäillä heidän vilpittömyyttään.
 
Lämpimimmät tunteet tästä päivästä ovat tuottaneet Vaasan islamilaisen seurakunnan puheenjohtajan Nabil Salemin sanat Pohjalaisessa 14.1. : "Tuomikoski on rehellinen mies ja auttanut muslimeja paljon työssään. Hänen kanssaan on ollut helppo tehdä yhteistyötä."

Jihadistien ote Suomesta

Vaikka jihadisteilla ei olekaan laajaa kannatusta muslimien parissa, he kykenevät herättämään pelkoa. Se pelko ulottuu kotikaupunkiini Vaasaan saakka ja vaientaa ihmiset tehokkaasti.
 
Pelko on ymmärrettävää. Jos ovikelloani soittaa illalla joku tyyppi, joka tietää nimeni ja osoitteeni, niin hän tietää ehkä myös vaimoni työpaikan ja lapseni päiväkodin tai koulun.
 
Jos vielä satun olemaan maahanmuuttaja ISISin toiminta-alueelta, joudun miettimään myös kotimaassa asuvia sukulaisiani. Joutuvatko he kärsimään, jos minä teen paljastuksia?
 
Viime viikkoina on kirjoiteltu, että Suomesta on rekrytoitu Euroopan eniten ihmisiä ISISin riveihin, jos määrän suhteuttaa muslimiväestöön. Absoluuttiset määrät ovat toki vähäisiä : 30-50 henkeä, joista osa kantasuomalaisia.
 
Värvättyjen korkea osuus saattaa olla oire siitä, että Suomessa ei ole täysin onnistuttu maahanmuuttajien kotouttamisessa. Maahanmuuttajien työttömyys on korkea, ja monella alalla on vieläkin "lasikattoja" maahanmuuttajille. Suomen kielen opiskelun määrärahat ovat riittämättömät tarpeeseen nähden, ja varsinkin Etelä-Suomessa koulutuksiin on pitkät jonot.
 
Kun puhutaan muutamasta kymmenestä henkilöstä, kyse saattaa olla myös tilastosattumasta. Muutama aktiivinen henkilö pystyy rekrytoimaan sen määrän ihmisiä. Esimerkiksi Awat Hamasalih.

Lähteitä
Isisiin lähdetty myös Pohjanmaalta? Pohjalainen 14.1.2015 http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/isisiin-lahdetty-myos-pohjanmaalta-1.1754507
Suomi karkotti Turussa asuneen ääri-islamistin Britanniaan. Helsingin Sanomat 15.1.2015.  www.hs.fi/kotimaa/a1421288271785

Muhammedin pilkkaaminen ei ole tarkoituksenmukaista. Juha Tuomikosken mielipidekirjoitus Pohjalaisessa 13.1.2015. http://www.pohjalainen.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/muhammedin-pilkkaaminen-ei-ole-tarkoituksenmukaista-1.1753683   Löytyy myös Viherpesula-blogista otsikolla Saako Muhammedia pilkata?  http://viherpesula.blogspot.fi/2015/01/saako-muhammedia-pilkata.html

Ansar al-Islam. Englanninkielinen Wikipedia. http://en.wikipedia.org/wiki/Ansar_al-Islam

1 kommentti:

 1. PS Sattumalta kirjoitin viime kesäkuussa sekä ISISistä että Awar Hamasalihin synnyinkaupungista (?) Kirkukista. Kopipeistaan tähän joitakin osia facebook-päivityksestäni 14.6.2014 https://www.facebook.com/juha.tuomikoski.vihreat .

  IRAK ROMAHTI alkuviikosta. Parissa päivässä kolmasosan maasta valtasi Isis - pieni asejoukkio, jonka raakuus ja tehokkuus tuovat mieleen 1990-luvun Bosnian serbiarmeijan.

  Tätä kirjoittaessani Isiksen eteneminen näyttää pysähtyneen pääkaupungin Bagdadin porteille. Se on luultavasti liian iso pala muutaman tuhannen miehen armeijalle. Tosin mikään ei ole varmaa Irakissa. Bagdad on miljoonakaupunki, jossa käytiin vuosina 2005-06 armoton sisällissota sunnien ja shiiojen välillä Tämä kaupunkisota tuotti muuten kotikaupunkiini Vaasaan irakilaispakolaisten aallon. Kaupunkia hallitsee nyt shiiapääministeri Nouri Al Maliki, mutta sen sunnikortteleissa kytee edelleen kapina.


  KURDISTAN, vuoristoinen koillisnurkkaus, on Irakin palapelin kolmas pala. Irakin kurdit ovat sunneja ja puhuvat omaa kieltään sorania, joka on hyvin lähellä Iranin ja Turkin kurdikieliä. Kurdit ovat kapinoineet Irakia vastaan siitä lähtien, kun britit muodostivat tämän keinotekoisen valtion ja pakottivat heidät sen alamaisiksi.

  Kurdistan on ollut muodollisesti autonominen alue jo pitkään, mutta todelliseksi autonomia tuli vasta vuonna 1991, Kuwaitin sodan aikana. Kun Saddam Husseinin joukot oli sidottu Kuwaitin rintamalle, kurdisissit ottivat oman maansa hallintaansa. USA tuki kurdeja sillä ehdolla, että Kurdistan ei julistaudu itsenäiseksi. Se on ollut Irakin autonominen osa, ja Irakin seremoniallista presidentinvirkaa hoitaa kurdijohtaja Jalal Talabani.

  Reilussa kahdessa vuosikymmenessä Irakin Kurdistanista on tullut suhteellisen rauhan ja vaurauden keidas, jossa on maailman ainoa kurdin (soranin) kielinen koulutusjärjestelmä peruskoulusta yliopistoon. Kun maailma ympärillä ajautuu yhä pahempaan kaaokseen, Irakin Kurdistan on satojentuhansien pakolaisten turvapaikka. Rajan takana idässä on IraNin Kurdistan, Iranin armeijan raskaasti miehittämä ja muusta maailmasta eristetty alue, josta on tullut Vaasaan pakolaisia 1990-luvulla.

  IRAKIN ONGELMIEN PERIMMÄINEN SYY ovat reiät sen maaperässä. Niistä pulppuaa rahaa ja valtaa. Irak oli parhaina päivinään maailman toiseksi suurin öljynviejä, heti Saudi-Arabian jälkeen. Joka hallitsee näitä reikiä, hallitsee Irakia.

  Sata vuotta kestänyt taistelu öljykenttien herruudesta on militarisoinut Irakin, ruokkinut uskonnollista fanatismia, antanut vallan aseistautuneille roistoille, lamauttanut demokratian idut ja tuhonnut kannusteet rehelliseen työntekoon. Minun tiedossani ei ole ainuttakaan merkittävää öljyvaltiota, joka olisi pystynyt siirtymään kestävään demokratiaan SEN JÄLKEEN, kun sieltä on löytynyt öljyä (Norjassa ja USAssa demokratia syntyi ENNEN öljylöytöjä).

  KIRKUK on Irakin tärkein öljyalue. Se on vanhaa kurdiseutua. 1970-luvulla Saddam Hussein alkoi häätää kurdeja pois Kirkukin alueelta ja asuttaa tilalle arabeja. Saddamin kaatumisen jälkeen karkotetut kurdisuvut palailivat kotiseudulleen, ja alueella puhkesi kymmenvuotinen katkera taistelu maatilojen ja kaupunkitonttien omistuksesta. Kirkukin vaiettu konflikti tuotti jälleen uuden pakolaisaallon Vaasaan.

  Tällä viikolla Irak romahti. Kurdistanin armeija käytti tilaisuutta hyväkseen ja otti Kirkukin alueen taisteluitta hallintaansa. Kirkuk on palannut Kurdistanin yhteyteen 40 vuoden eron jälkeen. Saa nähdä, millaisia pakolaisia saamme Vaasaan seuraavaksi. Hymiö smile

  Irakin itsensä vuoksi toivon hartaasti pikaista loppua maailman öljytaloudelle.

  VastaaPoista