maanantai 5. lokakuuta 2015

Gevgelija – portti Eurooppaan


Gevgelija on noin 15 000 asukkaan kaupunki Balkanilla, Makedoniassa, Kreikan-vastaisella rajalla. Lokakuisena sunnuntaipäivänä lämpötila on yli 20 astetta. Ihmiset istuvat terasseilla, ja kaupungin yleistunnelma on silminnähden rento ja hyväntuulinen. Keskustassa kävellessä olisi mahdoton arvata, että tämän kaupungin läpi kulkee keskimäärin 5000 pakolaista päivässä.

Kesän aikana Lähi-idän turvapaikanhakijat löysivät uuden reitin Eurooppaan : Turkki-Kreikka-Makedonia-Serbia-Unkari-Itävalta-Saksa ja siitä mahdollisesti eteenpäin aina Suomeen saakka. Reitti syntyi spontaanisti. Ensin kreikkalaiset törmäsivät valtavaan venepakolaisten joukkoon, joka suuntautui Kosin ja Lesbosin saarille. Päästäkseen eroon näistä ihmisistä he ohjasivat heidät Makedonian-vastaiselle rajalleen.

Makedonian rajavartiosto yritti pari päivää pidätellä rajallaan tungeksivia väkijoukkoja ja käytti tässä vaiheessa aika brutaaliakin väkivaltaa. Sitten maan hallitus muutti strategiaansa ja ohjasi ihmiset mahdollisimman nopeasti maan läpi, Serbian puolelle.

Sama toistui lähes joka maassa : ensin väkijoukkoja yritettiin estää saapumasta maahan, sitten heidät ohjattiin mahdollisimman nopeasti maan läpi seuraavaan maahan.

Makedonian hallitus perusti pakolaisten siirtoa varten Kreikan-vastaiselle rajalleen Gevgelijaan pakolaisleirin, jonka voi nähdä googlemapissa outona valkoisena läiskänä kaupungin kyljessä. Leirille ei ole opasteita, mutta paikalliset osaavat heti neuvoa reitin.

Vardar-joen sillan jälkeen on soratie, jossa kivet iskevät häijyn kuuloisesti automme öljypohjaan – onneksi öljyt eivät kuitenkaan vuoda ulos. Joudumme pysähtymään aika pian tiesululle, jota vartioi aseistettu rajavartioston sotilas. Hän sanoo ettei voi päästää meitä eteenpäin, ellei meillä ole Kriisinhallintakeskuksen lupaa.  

Herra Lazarovski suostuu puhumaan

Puolustusministeriön alainen kriisinhallintakeskus (Centarot za upravuvanje so krizisi)  löytyy pienen etsinnän jälkeen Gevgelijan laitamilta, vanhalta kasarmialueelta. Meidät ohjataan paikallisen koordinaattorin Zoran Lazarovskin puheille. Hän on tiukka mies, habituksestaan päätellen sotilastaustainen. Hän epää jyrkästi meiltä luvan päästä pakolaisleirin alueelle ja kieltää käyttämästä siitä nimeä pakolaisleiri.

Lazarovski suostuu kuitenkin vastaamaan kysymyksiimme. Hänen puheistaan käy selkeästi ilmi, että ”siirtolaisilla” ja Makedonian hallituksella on yhtenevät intressit : Makedonian hallitus haluaa, että siirtolaiset häipyvät tasavallan alueelta mahdollisimman nopeasti, ja siirtolaiset haluavat päästä Makedoniasta pois mahdollisimman nopeasti.

Gevgelijan leiri on läpikulkupaikka. Herra Lazarovskin mukaan siellä ei ole mahdollista yöpyä. Siirtolaiset tulevat Kreikan-rajalle, ja heidät ohjataan tähän paikkaan. Heidät ”rekisteröidään”, he saavat muovitetun pakkauksen joka sisältää vesipullon ja hiukan ruokaa, he voivat käväistä halutessaan vessassa ja suihkussa. Sitten heidät ohjataan rautatieasemalle, joka on perustettu tätä tarkoitusta varten. Tavanomaisiin junavuoroihin on kytketty ylimääräisiä vaunuja, joihin he siirtyvät. Seuraa parin tunnin matka Tabanovcen asemalle Pohjois-Makedoniaan, Serbian-vastaiselle rajalle. Näin hoidellaan 4000-6000 henkeä päivässä.  

Alussa oli kaaos

Alussa Kreikan ja Makedonian hallitusten välillä ei pelannut yhteistyö. Kreikan hallitus puski mahdollisimman paljon ihmisiä Makedonian alueelle, vaivautumatta informoimaan etukäteen Makedonian viranomaisia asiasta. Herra Lazarovski kertoo, että hänen työuransa pahin aamu oli, kun rajan takana seisoi noin vain 20 000 henkeä odottamassa maahanpääsyä.

Alussa ei ollut myöskään järjestettyä kuljetusta Makedonian läpi Serbian rajalle. Ihmiset kulkivat maan läpi kävellen, polkupyörillä, takseilla, busseissa ja junilla, sen mukaan kuin heillä sattui olemaan rahaa ja tuuria. Paikalliset kertovat, että teiden reunalla käveleviä ihmisiä pahoinpideltiin. Siirtolaisille myytiin Gevgelijassa polkupyöriä kiskurihintaan. Gevgelijan rautatieasemalla tapeltiin junaanpääsystä.

Nyt homma toimii. Siirtolaiset tulevat rajan yli 50 hengen ryhmissä. Kreikkalaiset viranomaiset ovat koonneet nämä ryhmät ja laatineet niiden jäsenistä rekisterit, jossa näkyvät nimet, syntymäajat ja ilmeisesti lähtömaa. Huomiotaherättävän monella on syntymäaika ensimmäinen tammikuuta, mikä tarkoittaa että kreikkalaiset viranomaiset eivät ole saaneet selkeää dokumenttia syntymäajasta. Jokaisella ryhmällä on Kreikan viranomaisten nimeämä johtaja.

Kun Makedonian hallitus ”rekisteröi” tulijat, se tarkoittaa, että kreikkalaisten nimeämä ryhmänjohtaja tulee Gevgelijan leirin viranomaisen luo ja antaa hänelle kreikkalaisten laatiman listan. Ei muuta – Makedonian viranomaiset eivät halua tietää enempää, vaan pyrkivät pääsemään näistä ihmisistä eroon niin nopeasti kuin mahdollista.  

Rajat sulkeutuvat

Viime päivinä Unkarin hallitus on sulkenut Serbian ja Koratian vastaiset rajansa. Itävalta tukkii Unkarin vastaista rajaansa ja Saksa kaikkia ulkorajojaan. Kysymme herra Lazarovskilta, eikö hän pelkää, että myös Serbia sulkee jonakin päivänä Makedonian vastaisen rajansa. Silloin nämä kaikki ihmiset jäisivät Gevgelijaan. Herra Lazarovski vastaa kuivasti, että kyllä, hän pelkää tätä tilannetta.

Herra Lazarovski sanoo myös, että hän pelkää talvea. Homma toimii nyt kesällä, kun lämpötila on päivällä 20 astetta ja yölläkin yli kymmenen. Hän ei halua ajatella (ainakaan ääneen), miten se toimii sitten, kun Balkanilla on pakkasia.

Makedonia on maa, johon ei tule juurikaan siirtolaisia. Päinvastoin, sieltä on lähtenyt viime vuosikymmeninä miljoonia ihmisiä pois, pakoon köyhyyttä ja työttömyyttä. Olemme ehtineet jo ennen Gevgelijaan tuloamme tajuta, että Makedonialla ei olisi valmiuksia kotouttaa kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita. Sen omatkin kansalaiset ovat ajoittain heitteillä, tavalla jota emme pysty edes kuvittelemaan täällä Suomessa.

Herra Lazarovski tekee selväksi, että hänellä on kiire, ja meidän on aika poistua. Lähdemme Kriisinhallintakeskuksen tiloista. Pihalla tiukkailmeinen sotilas varmistaa, että poistumme. Päätämme, ettemme riskeeraa matkamme jatkoa ottamalla valokuvaa muistoksi käynnistämme.
 
Lähteitä :
Epätoivoiset turvapaikanhakijat taistelevat pääsystä kansainvälisiin juniin Makedoniassa. Helsingin Sanomat 15.8.2015. http://www.hs.fi/ulkomaat/a1439605219062

Siirtolaisia ammuttiin kyynelkaasulla. Helsingin Sanomat 22.8.2015. http://www.hs.fi/ulkomaat/a1440133641407

Makedonia päästi siirtolaiset yli rajan. Helsingin Sanomat 23.8.2015. http://www.hs.fi/ulkomaat/a1440212731140

Kriisinhallintakeskuksen johtaja tapasi siirtolaisia Gevgelijassa. Kuvagalleria Makedonian hallituksen kriisinhallintakeskus CUK:n sivuilta 4.9.2015.  http://www.cuk.gov.mk/mk/mediumska-produkcija/foto-galerija/gallery/25-direktorkata-na-cuk-vo-poseta-na-centarot-za-prifat-na-migranti-vo-gevgelija-04-09-2015.html#fwgallerytop

Syrian Woman Gives Birth to a Female Child in Gevgelija. Makedonian hallitusta myötäilevä independent.mk –sivusto 30.9.2015. http://www.independent.mk/articles/22627/Syrian+Woman+Gives+Birth+to+a+Female+Child+in+Gevgelija

 

 
 
 
 
 
 
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti