sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Valtaa keskitetään Vaasassa


Vaasan valtuusto käsitteli maanantaina 19.10. esitystä luottamusmiesorganisaation uudistamisesta. Esityksen oli laatinut työryhmä, jolla on hirviömäinen nimi Luottamushenkilöorganisaation kehittämistyöryhmä. Vihreitä tässä elimessä edustaa valtuutettu Ivanka Capova.
Uudistusehdotuksen mukaan seuraavalla vaalikaudella 2017-21 Vaasan kaupunginvaltuustossa olisi 59 valtuutettua. Nyt valtuutettuja on Vaasan ja Vähänkyrön kuntaliitoksen vuoksi poikkeuksellisen paljon, 67. Tätä uudistuksen kohtaa ei vastustanut yksikään puolue, vaikka se merkitsee rajua tuolileikkiä : kahdeksalta valtuutetulta putoaa niin sanotusti palli alta.
Vihreät suhtautuu valtuustopaikkojen vähenemiseen levollisin mielin. Aiomme säilyttää nykyiset kolme paikkaamme, ja tavoitteenamme on itse asiassa nostaa paikkalukuamme.

Lautakunnista valiokuntiin

Luottamushenkilötyöryhmä ehdottaa, että Vaasa siirtyy 2017 niinsanottuun valiokuntamalliin. Valiokunnat vastaavat nykyisiä lautakuntia, sillä erolla että niitä on vähemmän, ja niiden kaikki jäsenet ovat valtuutettuja tai varavaltuutettuja.
Vihreä valtuustoryhmä ei ole vielä tehnyt lopullista kannanottoaan uudistuksesta, mutta alustavasti se kannattaa sitä. Demokratian kannalta on tärkeää, että kaupunginhallituksen ja valiokuntien täyttämisessä kuuluu äänestäjien ääni. 

Kaupunginhallituksen ja lautakuntien ristiriita

Työryhmän enemmistö esitti, että valiokunnan puheenjohtajana toimisi aina kaupunginhallituksen jäsen. Tästä tuli keskustelua valtuustossa. Valtuutettu Leena Tulimaa (kok) ihmetteli, onko niin, että ”kaikki viisaus asuu kaupunginhallituksen yhdessätoista jäsenessä” (Pohjalainen 25.10.2015).
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seppo Rapo (kok) puolusti esitystä sillä, että kaupunginhallituksen, -valtuuston ja valiokuntien päätökset olisivat paremmin linjassa keskenään.
Rapo ei sanonut ääneen esimerkkejä ristiriitaisesta päätöksenteosta, mutta niitä löytyy helposti. Syyskuussa Kulttuuri- ja kirjastolautakunta palautti esityksen kahden kirjaston lakkauttamisesta (Huutoniemi ja Palosaari). Lautakunnan puheenjohtaja Raija Koivisto (ps) ei ole kaupunginhallituksen jäsen eikä varsinainen valtuutettu. Kaupunginhallitus otti tämän jälkeen asian omaan käsittelyynsä mutta lykkäsi päätöksentekoa asiasta.
Toinen esimerkki löytyy sosiaali- ja terveyslautakunnasta. Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt vuodesta toiseen – vastoin vihreiden kantaa – sotelle alimitoitettuja budjetteja. Sosiaali- ja terveyslautakunta on vastustanut näitä budjetteja vuodesta toiseen puheenjohtajansa Thomas Öhmanin (RKP) johdolla. Lautakunta on vedonnut siihen, että sote-alan täytyy noudattaa lakisääteisiä määräyksiä, minkä vuoksi ehdotetut budjettileikkaukset rikkoisivat lakia.
Loppujen lopuksi valtuusto on aina hyväksynyt sote-puolelle jälkeenpäin lisämäärärahan, jossa on katettu budjetin ylitys. Koko tämä rumba olisi vältetty, jos kaupunginvaltuusto ja -hallitus olisivat kuunnelleet lautakuntaa (ja vihreää valtuustoryhmää).

Keskittyykö valta kaupunginhallitukselle?

Vastustin valtuustossa voimakkaasti sitä, että valiokunnat pantaisiin tiukkaan kaupunginhallituksen ohjaukseen. Perustelin kantaani ”päätöksenteon moniarvoisuudella” ja otin esimerkkiä Yhdysvaltain perustuslain checks and balances –järjestelmästä, joka pyrkii estämään keskitetyn päätöksenteon.
Sanomalehti Pohjalainen tiivisti 25.10.perusteluni seuraavasti :
”Myös varavaltuutettu Juha Tuomikoski (vihr.) kritisoi suunnitelmaa.
-Sen toteutuminen tarkoittaa sitä, että mahdolliset kriittiset näkemykset asioista jäävät pimentoon.
Näin tapahtuu siksi, että valiokunnat joutuvat kaupunginhallituksen tiukkaan ohjaukseen, kun niiden puheenjohtajana toimii kaupunginhallituksen jäsen.
Tätä on perusteltu päätöksenteon nopeuttamisella.
Tuomikoskesta nopeus ei saa olla itseisarvo.
-Päätöstä ei pidä saadakaan läpi yhdellä heittämällä. Silloin on olemassa suuri vaara tyhmiin päätöksiin. ”

Lue lisää :

Luottamushenkilöorganisaation kehittämistoimikunnan esitys luottamushenkilöorganisaation järjestämiseksi Vaasan kaupungissa. Vaasan kaupunginvaltuusto 19.10.2015, 95§:n liite. KH:ssa 12.10.2015 korjattu versio luottamushenkilöorganisaation kehittämistoimikunnan esityksestä luottamushenkilö-organisaation järjestämiseksi Vaasan kaupungissa

Uudistusta moititaan vallan keskittämisestä. Pohjalaisen paperiversio 25.10.2015

 
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti