lauantai 24. lokakuuta 2015

Matka ISIS:n kalifaatista Vaasaan


Minulla oli sattumalta tilaisuus jutella kahden nuoren irakilaismiehen kanssa, jotka asustavat tällä hetkellä Vaasan vastaanottokeskuksen majoituksessa. He kertoivat englanniksi matkastaan Suomeen.
Kaverukset ovat kotoisin kaupungista, jonka nimen jätän kertomatta, ettei heitä tunnistettaisi – tämä siksi, että en tullut kysyneeksi, saanko kertoa heidän tarinansa julkisesti. Kaupunki sijaitsee Pohjois-Irakissa ISIS:n hallitsemalla alueella, ”kalifaatissa”. Se on iso kaupunki, joten todennäköisesti sieltä on ollut paljon lähtijöitä Eurooppaan.

Jouduin lähtemään pois kesken keskustelun, joten minulta jäi – hassua kyllä – kysymättä sellainen oleellinen kysymys, että millaista on elää ISIS:n vallan alla. Miehet ovat sunnimuslimeja, joten ainakaan uskontonsa tai etnisen taustansa vuoksi he eivät joudu ISIS:n vainoamiksi. ISIS on sunnilainen järjestö, joka pitää shiamuslimeja vääräuskoisina ja vainoaa heitä. Vaikutelmakseni jäi, että tapaamani kaverit ovat maallistuneita eivätkä tunne vetoa ISIS:n islam-tulkintaan. 

Vaasan maine kalifaatissa

Kaverukset tunsivat toisensa jo Irakissa, mutta he päätyivät toisistaan riippumatta siihen, että he haluavat lähteä pois kalifaatista. Ensimmäinen päätti jo ennen matkaa että määränpäänä on madina Wasa fi Finlanda, Vaasan kaupunki Suomessa. Hän tiesi siitä tuttujensa kautta. Kaupunkimme PR-osaston on selvästikin syytä olla tyytyväinen – Vaasa tunnetaan jopa ISIS:n kalifaatissa, ja se nauttii ainakin tavallisten ihmisten parissa arvostusta.  J
Toinen päätti vain, että hän menee jonnekin Suomeen. Matkan aikana hän sai kaveriltaan some-viestin, että tämä on päässyt perille Vaasaan, ja hän päätti mennä samaan paikkaan. Tämä tapahtui siis ennen Tornion järjestelykeskuksen perustamista.
Kysyin pariinkin kertaan, miten kalifaatista on mahdollista päästä pois. En saanut selkeää vastausta, mikä saattoi johtua heidän englannintaidostaan. Vaikutelmakseni jäi, että kalifaatin rajoilla ei ole tehokasta valvontaa, joten sieltä pakeneminen ei ole vaikeaa, jos vain on paikka minne mennä.
Miehillä oli mielessä reitti Turkista Kreikkaan ja sieltä Balkanin kautta Euroopan Unioniin. Alkajaisiksi oli siis päästävä Turkkiin. Maareitti olisi ollut hyvin vaarallinen – se olisi vienyt pitkän matkan halki ISIS:n kalifaatin sekä läpi Syyrian tai Kurdistanin sota-alueiden. Molemmat päätyivät toisistaan riippumatta siihen, että he pyrkivät Irakin pääkaupunkiin Bagdadiin ja ostavat sieltä lentolipun Turkkiin. 

Sunnien ja shiiojen sisällissota

Bagdadin lentoasemalle pääsy ei ollut yksinkertainen asia sunnimiehille, jotka tulivat kalifaatista. Reitin varrella, ja etenkin Bagdadin kaupungissa oli useita tiesulkuja, joilla aseistetut vartijat kysyivät virallisia henkilöpapereita. Vartijat olivat Irakin armeijan sotilaita, mutta monet kuuluivat käytännössä shiialaisiin suojeluskuntiin.
Bagdad - kuten koko Etelä-Irak – on Irakin virallisen hallituksen vallassa. Hallitus on vaaleilla valittu ja edustaa maan shiialaista enemmistöä. Virallisesti se esittää olevansa tasapuolisesti kaikkien irakilaisten hallitus, mutta tosiasiassa sen ideologiaksi voisi määritellä shiialaisen nationalismin.
Irakin sunnit ja shiiat eivät vihanneet ainakaan näkyvästi toisiaan vielä 15 vuotta sitten. ”Seka-avioliittoja” solmittiin yli uskontorajan. Tilanne muuttui vuoden 2003 jälkeen, kun USAn armeija valloitti Irakin. Sunnilaiset ja shiialaiset suojeluskunnat alkoivat tappaa vastapuolen siviiliväestöä. Maassa oli käytännössä sisällissota, jossa amerikkalaiset miehittäjät olivat välillä kolmas osapuoli, välillä selvästikin shiiojen puolella.
Sunnien ja shiiojen sisällissota teki yhtäkkiä uskonnosta valtavan tärkeän kysymyksen – uskonto nimittäin ratkaisi, minkä puolen kuolemanpartioita piti pelätä. Bagdadissa sunnit ja shiiat elivät ennen sekaisin naapureina, mutta sisällissodan aikana he pakenivat omiin kaupunginosiinsa saadakseen suojelua vastapuolen kuolemanpartioilta. Yhtäkkiä miljoonakaupungin kaupunginosat olivat ”etnisesti puhdistettuja” sunni- tai shiiakaupunginosia.
Irakin hajoaminen tuo mieleen Jugoslavian hajoamisen 1991. Myös Jugoslaviassa ihmiset elivät ensin rauhassa toistensa naapureina, kunnes yhtäkkiä ortodoksien, roomalaiskatolisten ja muslimien suojeluskunnat alkoivat tappaa toisiaan.
Irakin hallituksen shiialaismielisyys oli tärkein syy sille, että ISIS sai Luoteis-Irakin sunnilaisalueet niin helposti valtaansa heinäkuussa 2014. Näiden alueiden asukkaat tuskin olivat ISIS-faneja, mutta heillä ei ollut myöskään mitään motivaatiota taistella Bagdadin shiialais-nationalistisen hallituksen puolesta.
Kannattaa pitää mielessä, että tavalliset irakilaiset eivät välttämättä ole kovin fanaattisia. Bagdadin shiiahallituksen ongelmana ovat olleet tänä vuonna laajat mielenosoitukset. Shiiat ovat osoittaneet mieltä shiiahallitusta vastaan tämän korruption ja ilmeisen epäpätevyyden vuoksi.
ISIS:n sunnikalifaatti on Pohjois-Korean tapainen totalitaarinen diktatuuri, joten siellä ei ole mahdollista järjestää hallituksenvastaisia mielenosoituksia. Tyytymättömyys vaikuttaa kuitenkin laajalta, ja keskiluokka äänestää jaloillaan pakenemalla Eurooppaan.
Köyhät eivät pääse pakenemaan kalifaatista yhtä helposti kuin keskiluokka, koska heillä ei ole varaa ostaa kalliita lippuja eikä näin ollen paikkaa minne mennä. Shiialainen Etelä-Irak vaikuttaa olevan heille vaarallinen paikka, vaikka Suomen Maahanmuuttovirasto taisikin hiljattain määritellä sen ”turvalliseksi alueeksi”. Koillis-Irakin Kurdistan hukkuu pakolaisiin eikä halua heitä enää lisää. Syyrian puolella raivoaa raaka sisällissota.  

Vaarallinen matka Bagdadin lentoasemalle

Irakilaisilla etunimiä, jotka paljastavat, onko henkilö todennäköisesti sunni vai shiia. Miesten nimistä esimerkiksi Ali ja Hasan ovat tyypillisesti shiiojen nimiä, Umar ja Uthman puolestaan sunnien. Vaikka jako ei olekaan sataprosenttinen, se riitti sisällissodan aikana katusuluilla partioiville pyssymiehille. Jos henkilöllä oli ”väärä” etunimi, hänet otettiin katusululla ulos autosta, vietiin nurkan taakse ja ammuttiin siihen paikkaan.
Pahimmassa tapauksessa kiinniotettua kidutettiin akkuporakoneella ennen ampumista. Akkuporakone oli kummankin puolen kuolemanpartioiden suosima nopea, halpa ja tehokas kidutusväline.
Siksi jututtamani miehet pitivät matkansa vaarallisimpana osuutena reittiä kalifaatin rajalta Bagdadin lentoasemalle. Heidän henkilötodistuksensa etunimi paljasti tiesulkujen shiiasotilaille, että he olivat sunneja. Jos tiesuluilla olisi sattunut seisomaan fanaatikkoja, heidät olisi voitu ampua siihen paikkaan. Heillä oli tuuria, ja he pääsivät läpi tiesulkujen ja lopulta nousemaan lentokoneeseen.  

Taistelu junapaikoista

Kävin lokakuun alussa Makedoniassa ja vierailin Kreikan rajalla Gevgelian kaupungissa, jossa on suuri pakolaisleiri. En päässyt itse leirille, mutta haastattelin sen johtajaa ja julkaisin tästä jutun Gevgelija – portti Eurooppaan. Jutussani kerroin, että kulku Makedonian läpi sujuu järjestyneesti, ja Makedonian hallitus järjestää pakolaisille nopean junayhteyden halki maan, päästäkseen heistä eroon.
Tapaamani irakilaismiehet olivat kulkeneet Makedonian läpi ja olleet hetken myös Gevgelijassa. Tämä oli tapahtunut ilmeisesti heinä-elokuussa, ennen kuin Makedonian hallitus oli organisoinut pakolaisten läpikulun maan halki.
Miesten muistiin oli jäänyt Makedoniasta ja Balkanista oli lähinnä kaaos ja olemassaolontaistelu. He muistelivat, että Gevgelijan rautatieasemalla oli tuhansia epätoivoisia ihmisiä pyrkimässä pohjoisen junaan. Junapaikoista tapeltiin. Tapaamani kaverukset olivat niitä, jotka pärjäsivät tässä kisassa.
Vielä pahempi taistelu junapaikoista oli Budapestin asemalla Unkarissa. Itävaltaan lähtevä juna oli täpötäynnä, sen sisällä oltiin kuin sillit tynnyrissä. Kun juna teki lähtöä, raollaan olevista ikkunoista roikkui ihmisiä, jotka rukoilivat, että sisälläolijat avaisivat ikkunan ja päästäisivät heidät sisään. Kaverukset olivat yksimielisiä siitä, että Budapest oli matkan painajaismaisin osuus.
Junamatkan vaihtoehtona olivat Balkanin halki käveleminen, pyöräileminen tai liftaaminen. Nämä olivat kaikki hengenvaarallisia vaihtoehtoja. Toinen tapaamani mies sanoi, että hänen kaverinsa nousi tuntemattoman henkilön kyytiin Serbiassa, eikä hänestä ole sen koommin kuultu. Mies oletti, että kaveri oli ryöstetty ja tapettu. Euroopan halki matkaajat kuljettavat mukanaan käteistä rahaa voidakseen ostaa junalippuja ja maksaa ihmissalakuljettajille.
Makedoniassa käydessäni kuulin juttuja pakolaisista, jotka olivat kulkeneet maan läpi kävelemällä pitkin maantien reunaa. Ohiajavat autoilijat olivat joskus pysähtyneet ja hakanneet heidät (ja epäilemättä myös ryöstäneet).
Toiset pakolaiset olivat lähteneet kävelemään Makedonian halki pitkin rautatietä. Tämä oli hengenvaarallista vuoristoisessa maassa – rata kulki joissakin kohtaa kapeiden kanjonien läpi, ja niissä kävelevillä ei ollut mahdollista väistää junaa.  

Perillä

Tapaamani kaverukset selvisivät kaikista koettelemuksista ja ovat nyt Suomen Vaasassa. Edessä on pitkä epätietoisuus siitä, voivatko he jäädä Suomeen vai käännytetäänkö heidät.
Olen tietoinen siitä, että epätoivoiset turvapaikanhakijat muuntelevat usein totuutta. Jos haluat saada turvapaikan Suomesta, kannattaa epäilemättä kertoa, että tulet ISIS:n kalifaatista. Turvapaikkatutkinnan tehtävä on arvioida kertomuksen todenperäisyys. Minulle jäi vaikutelma, että kaverit puhuivat totta, mutta asiantuntemukseni ei tietenkään riitä tarkentaviin kontrollikysymyksiin tai murteen arvioimiseen.
Ymmärrän myös, että kymmenettuhannet turvapaikanhakijat muodostavat valtavan kuluerän Suomen valtiontaloudelle, joka on alijäämäinen jo valmiiksi. Parhaassa tapauksessa heidän kotouttamisensa onnistuu hyvin, ja he työllistyvät ja maksavat aiheuttamansa kulut Suomelle moninkertaisesti. Pahimmassa tapauksessa kotoutuminen ja työllistyminen epäonnistuvat, syystä tai toisesta.
Käymäni keskustelun jälkeen minun on kuitenkin vaikea ajatella, että ISIS:n kalifaatista pakeneville ihmisille olisi turvallisia paikkoja Irakissa. Inhimillisyys vaatii, että otamme heidät vastaan ja annamme heille mahdollisuuden olla täysivaltaisia ja hyödyllisiä Suomen asukkaita. 

Lue lisää

Gevgelija – portti Eurooppaan. Kirjoitukseni Gevgelijan rajakaupungista Makedoniasta. http://viherpesula.blogspot.fi/2015/10/gevgelija-portti-eurooppaan.html
History of Iraq (2003–11). Englanninkielinen wikipedia-artikkeli Yhdysvaltain miehityksen ajasta ja sunnien ja shiiojen sisällissodan puhkeamisesta Irakissa. https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Iraq_(2003%E2%80%9311)

Irak romahti alkuviikosta. Pitkähkö facebook-kirjoitukseni ajalta, kun ISIS valloitti salamasodalla Koillis-Irakin sunnialueet. https://www.facebook.com/juha.tuomikoski.vihreat , päivitys 14.6.2014 (suora linkitys ei onnistu).
Islamic State of Iraq and the Levant. Englanninkielinen Wikipedia-artikkeli ISIS:n kalifaatin synnystä. https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_State_of_Iraq_and_the_Levant
Oliko Vaasan ISIS-rekrytoija Awat Hamasalih? Kirjoitukseni toiseen suuntaan kulkevasta liikenteestä Vaasan ja ISIS:n kalifaatin välillä. http://viherpesula.blogspot.fi/2015/01/oliko-vaasan-isis-rekrytoija-awat.html

Välimeri ei saa olla pakolaisten hautausmaa. Euroopan vihreiden kanta turvapaikanhakijoihin.
http://viherpesula.blogspot.fi/2015/06/valimeri-ei-saa-olla-pakolaisten.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti