maanantai 29. toukokuuta 2017

Ugandaan tuli miljoona pakolaista

Ugandaan tuli yli miljoona pakolaista vuonna 2016, mutta maa ei ole sulkenut rajojaan pakolaisilta. Euroopan Unioniin tuli toissa vuonna saman verran pakolaisia, ja se löi käytännössä ovet kiinni pakolaisille.

Ugandassa on 37 miljoonaa asukasta, EU:ssa 510 miljoonaa. EU on noin 15 kertaa vauraampi kuin Uganda. EU:lla ei siis ole enää varaa ottaa vastaan pakolaisia. Ugandalla on.


Kirkon ulkomaanavun mukaan Ugandaan tulevat pakolaiset saavat heti rekisteröitymisen jälkeen oikeuden käydä koulua, tehdä töitä, perustaa yrityksiä ja liikkua vapaasti maassa. He saavat myös "tilkun maata pakolaisasutusalueella" ruoan viljelyyn.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on kehunut Ugandan pakolaispolitiikkaa esimerkilliseksi.

Ugandaan tulleet pakolaiset ovat valtaosin pohjoisesta naapurimaasta Etelä-Sudanista, joka itsenäistyi 2011 ja ajautui barbaariseen sisällissotaan 2013. Myös Suomessa on jonkin verran pakolaisia Etelä-Sudanista, Vaasassa arviolta sata.

– Toki Ugandassakin on ihmisiä, jotka vastustavat pakolaisia ja kysyvät, milloin he lähtevät takaisin, kertoo Ugandan pakolaiskomissaari David Kazungu diplomaattisesti.

Uganda on myös aktiivinen rauhanturvaaja. Ugandan joukoille kuuluu suuri ansio siitä, että Somalian tilanne on rauhoittunut, sen 25-vuotinen sisällissota on hiljalleen päättymässä, ja Somalian maaseutua hallitseva jihadistijärjestö Al-Shabab on ajettu ahtaalle.

Kääntöpuolena pitää muistaa, että presidentti (käytännössä diktaattori) Yoweri Musevenin johtama Uganda on myös ajanut ihmisiä pakolaisiksi. Se osallistui julmaan Kongon sotaan vuosina 1996-2003, tavoitteenaan saada kontrolliinsa Itä-Kongon mineraalirikkauksia. Se on osaltaan ylläpitämässä kroonistunutta konfliktia Pohjois- ja Etelä-Kivun maakunnissa Itä-Kongossa.

Pohjois-Ugandassa riehui vuosikaudet Joseph Konyn johtama, orjakauppaa harrastava Lord's Resistance Army. Se on julma raakalaisjoukko jonka Uganda armeija on onnistunut heikentämään melko vähäpätöiseksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että se syntyi alunperin tyytymättömyydestä Musevenin hallintoon.

Monet muutkin Afrikan maat ovat ottaneet satojatuhansia pakolaisia vastaan, esimerkiksi Ugandan naapurimaat Kenia, Tansania ja Ruanda. Niihin on tullut pakolaisia etenkin Somaliasta ja Kongosta.

Lue lisää :
  • Ugandaan tulee enemmän pakolaisia kuin Eurooppaan - silti maa ei sulje rajojaan. Kirkko ja kaupunki 18.4.2017. https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/ugandaan-tulee-enemman-pakolaisia-kuin-eurooppaan-silti-maa-ei-sulje-rajojaan
  • South Sudan Emergency. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tilannekatsaus Etelä-Sudanin katastrofaalisesta pakolaistilanteesta. http://www.unhcr.org/south-sudan-emergency.html
  • UNHCR Statistics. The World in Numbers. YK:n pakolaisjärjestön maailmankartalta voit klikata, kuinka paljon pakolaisia on sijoitettuna missäkin maassa. Luvut ovat vuodelta 2015.  http://popstats.unhcr.org/en/overview#_ga=2.246682626.761593998.1496053601-1655040566.1495816052

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti