tiistai 20. kesäkuuta 2017

Kurdien naissotilaat piirittävät ISIS:n pääkaupunkia

Kurdien naissotilaat piirittävät ISIS:n pääkaupunkia Raqqaa, Pohjois-Syyriassa. Saartorengas on vielä avoin etelän suunnalta mutta saattaa sulkeutua lähipäivinä.

Piiritetystä kaupungista pakenee siviilejä. Vielä äsken ainoat naiset, joita he saattoivat nähdä, olivat olleet mustissa kaavuissa päästä varpaisiin. Nyt heidän ympärillään on taisteluissa karaistuneita kurdien naissotilaita, tiukasti tyköistuvissa univormuissa, kalashnikov olalla ja tupakka suupielestä roikkuen. Kulttuurishokki on raju.


Patriarkaattia kaatamassa

Raqqaa piirittävä armeija on viralliselta nimeltään Syyrian Demokraattiset Joukot (SDF). Sen sotilaista 90% on kurdeja ja 10% arabeja. Kurditaistelijoista 30-50% on naisia.

Sukupuolten tasa-arvo tuntuu vahvasti PKK:n ideologiassa, ainakin Lähi-idän mittapuun mukaan. Naissotilaat eivät ole taistelemassa ainoastaan ISISiä vastaan - he sanovat että nyt ollaan kaatamassa koko ikivanhaa Lähi-idän patriarkaalista järjestelmää.

Saa nähdä kaatuuko se.

Tämän armeijan sankari on Abdullah Öcalan

Armeijaa johtaa kulissien takaa Kurdistanin työväenpuolue PKK. Sen valta ulottuu Turkin, Syyrian ja Irakin alueelle.

PKK:n legendaarinen johtaja Abdullah Öcalan on istunut turkkilaisessa vankilassa pian 20 vuotta, mutta hänen kuviaan näkyy kaikkialla Raqqaa piirittävässä armeijassa, isoista julisteista sotilaiden kaulariipuksiin.

PKK:n ideologia on marxilainen. Sen taistelijat käyttävät peitenimiä tyyliin "Che Guevara" ja "Rosa Luxemburg".

Monilla Syyrian alueilla valittiin demokraattiset paikalliset valtuustot kansannousun alkuvaiheissa, mutta ne joutuivat pakenemaan ISIS:n tieltä 2014. Nyt näillä valtuustoilla ei ole mahdollisuutta palata SDF:n valtaamille alueille. SDF on pystyttämässä yhden puolueen diktatuuria. Se ei kaipaa kilpailijoita eikä demokratiaa.

USA tukee marxilaisia

Erdoganin johtama Turkin hallitus pelkää kurdiarmeijaa enemmän kuin mitään muuta. Se tuki viime vuosiin asti salaa ISISiä, koska tämä oli ainoa voima, joka pärjäsi (aikaisemmin) kurdeille.

Donald Trumpin johtama Yhdysvallat on asettunut marxilaisjohtoisen SDF:n tueksi ja tukee sitä avoimesti esimerkiksi tiedustelutiedoilla. Suhde kurdeihin on kärjistänyt vanhojen liittolaisten USAn ja Turkin välit lähelle katkeamispistettä.

ISIS on nyt saarrettu Irakissa yhteen Mosulin kaupunginosaan. Pian myös sen toinen tärkeä kaupunki Raqqa on saarroksissa.

ISIS:n loppu on jo lähellä. Jotenkin minusta tuntuu, että Lähi-idän konfliktit eivät pääty tähän.

Lue lisää :

·         Taking back Raqqa.  Spiegel Onlinen raportti Raqqan piirityksestä 14.7.2017. 

·         Kurdistanin työväenpuolue. Suomenkielinen wikipedia. https://fi.wikipedia.org/wiki/Kurdistanin_ty%C3%B6v%C3%A4enpuolue

·         Abdullah Öcalan. Suomenkielinen wikipedia. https://fi.wikipedia.org/wiki/Abdullah_%C3%96calan

Syrian Civil War. Englanninkielinen wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_Civil_War

·        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti