sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Kiziban pakolaisleiri, osa 1 : Tie Kizibaan



Tämä on ensimmäinen osa neliosaisesta juttusarjasta. Seuraava osa Päiväpakolaisleirillä ilmestyy loppiaismaanantaina 6.1. Useimpien jutussa esiintyvien henkilöiden nimet on muutettu.




Kiziban pakolaisleirille kulkee tie Karongin kaupungista, Ruandan länsiosasta. Tie lähtee Kivu-järven rannalta ja nousee ylös kukkuloille. Niiltä avautuu henkeäsalpaavan kaunis näkymä alas rinteiden kyliin, kaupunkiin ja Kivu-järvelle. Taivaanrannassa järven takana siintää Kongo.

Ajamme sateiden ja eroosion syömää hiekkatietä. Olen iloinen ettei minun tarvitse olla ratissa.
Tien pituus on kartalla noin kymmenen kilometriä, mutta se kiemurtelee serpentiininä kukkuloiden rinteitä. Oppaamme Francisin mukaan todellinen pituus on 35 kilometriä. Sen ajaminen kestää tunnin.”This is Africa”, hän sanoo ensimmäisen töyssyn kohdalla. ”Welcome to Africa.”

Tien varrella on jyrkimmissä kohdissa metsää. Pääosin kuitenkin taloja ja maissipeltoja. Ihmisiä kulkee tiellä kävellen ja motolla eli mopotaksilla. Myös pari kuorma-autoa tulee vastaan.
Kun olemme vihdoin kivunneet kukkuloiden korkeimmalle harjanteelle, eteemme avautuu laakso ja siellä 17 000 asukkaan pakolaisleiri. Peltikattojen meri hohtaa auringossa.



Laskeudumme alas, pengerviljelmien reunustamaa tietä. Välillä väistelemme lapsia, vuohia ja lehmiä. Ohitamme miilun, josta nousee savu. Siellä tehdään puuhiiltä. Nämä ovat vielä paikallisia, ruandalaisia asukkaita ja heidän peltojaan. Eivät pakolaisia.

Serkukset

Matkakumppanini Celestine oli mennyt leirille jo edellisenä iltana ja yöpynyt siellä, sukulaistensa luona. Hän pakeni vuonna 1996 Itä-Kongon taisteluja ja päätyi naapurimaahan Kiziban pakolaisleirille. Hän vietti leirillä 13 pitkää vuotta ja pääsi sitten kiintiöpakolaisena Suomeen. Nyt hän työskentelee pääkaupunkiseudulla siivoojana. Hän on menossa katsomaan entistä asuinpaikkaansa ja tapaamaan sukulaisiaan.

Pakoonlähtiessään Celestine oli viimeisillään raskaana. Matkan aikana syntyi Nadia. Hän istuu nyt maasturissamme matkalla Kizibaan. Hän vietti lapsuutensa pakolaisleirillä kunnes tuli perheensä mukana Suomeen. Nyt hän on keikkaileva nuorisotyöntekijä pääkaupunkiseudulla.

Kiziban leiriltä otettiin reilu kymmenen vuotta sitten Suomeen kiintiöpakolaisia. Kotikaupungissani Vaasassa asuu arviolta sata ihmistä, jotka ovat lähtöisin Kizibasta.

Kolmas matkalainen autossamme on 18-vuotias Rose. Hän on Nadian serkku, joka syntyi ja kasvoi Kizibassa.  Hänen perheensä ei mahtunut Suomen pakolaiskiintiöön, joten hän asuu edelleen pakolaisleirillä. Tosin hän käy lukiota reilun sadan kilometrin päässä leiriltä, Gisenyin kaupungissa. Siellä hän asuu lukukausien aikana. Nyt Ruandassa on koulujen joululoma, ja Rose on tullut perheensä luokse Kizibaan.

Lupa jota odotettiin

Olen menossa pakolaisleirille turistina. Se ei ollut matkani alkuperäinen tarkoitus. Alun perin tarkoitus oli, että toimittaisimme leirille Suomessa kerätyn avustuserän. Avustusta oli kerännyt vaasalainen Onnenpiiri-yhdistys, jossa myös minä olen mukana.



Ideamme oli matkustaa omilla rahoillamme Ruandaan. Siellä ostaisimme julkisesti keräämillämme rahoilla ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita. Toimittaisimme ne pakettiautolla leirille, suoraan sen puutteenalaisille asukkaille. Puutteenalaisimmat määrittelisi leirin virallinen hallinto, jota pyörittää YK:n pakolaistoimisto UNHCR. Mukana päätöksenteossa olisi ryhmä leirillä työskenteleviä sosiaalityöntekijöitä, itsekin alun perin leirin asukkaita.

Ruandassa tarvitsisimme vain hätätilaministeriön MINEMAn lupapaperin, ja homma olisi paketissa. Paitsi että lupaa ei tullut : meiltä kesti viikko odottaa, että tavoittaisimme ministeriöstä henkilön, jolle voisimme jättää lupahakemuksen. Ja toinen viikko odottaa, että hakemukseen vastattaisiin.

Welcome to Kiziba Refugee Camp

Niinpä päätin lähteä pakolaisleirille ilman lupaa. Seurueemme vetäjän Jamesin mielestä se oli huono idea, mutta lopulta pääsimme sopimukseen : minä lähden naisten kanssa leirille, James jää pääkaupunkiin jatkamaan taistelua lupabyrokratian kanssa.

Olin tietoinen siitä, että pakolaisleiri on Ruandan hallituksen kontrolloima ja vartioima alue. YK:n pakolaistoimisto UNHCR hallinnoi sitä, mutta Ruandan hallitus päättää, kuka saa mennä leirille, tai viedä sinne tavaraa.

Suunnitelmani oli, että ajan kohti leiriä, kunnes joku pysäyttää minut. Jos en saa lupaa jatkaa eteenpäin, käännyn takaisin. Jos saan luvan, menen leirille. Jos minua aletaan kuulustella, vastaan aina totuudenmukaisesti. En halua jäädä kiinni valehtelemisesta Ruandan viranomaisille. He saattavat olla aika tylyjä.

Tunnin ajomatkan jälkeen saavumme portille, jota vartioi kaksi Ruandan poliisia. Heillä on automaattiaseet  näkyvillä. Valokuvaaminen on ehdottomasti kiellettyä. Portin päällä lukee ”Welcome to Kiziba Refugee Camp”.

Seurueeni naisilla ei ole ongelmaa päästä portista sisään leirille, kun he kertovat kinyarwandan kielellä, että he asuvat tai ovat kotoisin täältä. Francis ja maasturinkuljettaja ovat paikallisia, ja myös heidät päästetään leirille.

Minulta katsotaan passi. Vartijat eivät kirjaa mihinkään nimitietojani tai passin numeroa vaan huitaisevat kädellään : voin mennä leirille. Yllättyneenä kävelen portista sisään.
Myöhemmin saan kuulla, että Francis oli kertonut vartijoille minun olevan naimisissa leirin asukkaan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti