keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Pietarin turistikohteet täyttyivät mielenosoittajista

Venäjän mielenosoitukset viime lauantaina olivat ennennäkemättömän suuria. Melkein yhtä suuria nähtiin vuodenvaihteessa 2011-2012 ja isompia Neuvostoliiton viimeisinä päivinä elokuussa 1991, kun kansalaiset nousivat vastustamaan ns. Janajevin junttaa.

Mielenosoitukset koolle kutsunut Aleksei Navalnyn kansanliike on jo ilmoittanut, että ensi viikonloppuna pidetään seuraavat. Tarkoitus on tehdä mielenosoituksista viikoittainen tapahtuma, samaan tapaan kuin Valko-Venäjällä.
Itse seurasin erityisesti Pietarin mielenosoituksia. Se on ollut aikoinaan minulle tuttu ja rakas kaupunki.



OMON-mellakkapoliisien rivistö pysäytti lauantaina 23.1. mielenosoituskulkueen Kazanin tuomiokirkon kohdalla Pietarin pääkadulla Nevski prospektilla. Anonyymi kuva on Venäjän sosiaalisesta mediasta.

Kuin turistioppaasta
Novaya gazeta -lehden kertomus mielenosoituksista on kuin suoraan Pietarin turistioppaasta. Mielenosoittajat (ja OMON-mellakkapoliisit) kokoontuivat Iisakinkirkon edustalle. Sieltä mielenosoittajat levittäytyivät Vaskiratsastajan patsaan ympärille.
Sitten valtava kulkue lähti kulkemaan kohti keskustaa ja täytti Nevski prospektin reunojaan myöten. Mielenosoittajia oli niin paljon, että missään vaiheessa kaikkia ei saatu yhteen valokuvaan, enkä ole nähnyt missään arviota heidän lukumäärästään.
Mellakkapoliisien rivistö sai mielenosoituskulkueen viimein pysäytettyä Pietarin sydämessä, niillä kulmin missä ovat Dom knigi, Kazanin katedraali, tavaratalo Gostiny dvor ja Grand Hotel Europe. (1990-luvulla, kun tein työkeikkoja Pietariin, sen nimi oli "Jevropeiskaja", ja sen aulassa oli kaupungin ensimmäinen pankkiautomaatti.)

Navalny - liberaalista maahanmuuttokriitikoksi
Näiden mielenosoitusten taustalla on Aleksei Navalny, mies joka ei salaa haluaan syrjäyttää Vladimir Putin. Putin on vastannut hänen kannattajiensa mielenosoituksiin väkivallalla. Väkivalta luultavasti pahenee seuraavina viikkoina, kun mielenosoitukset jatkuvat.
Aleksei Navalny kuului nuorempana venäläiseen Jabloko-puolueeseen ja oli sen edustaja Moskovan kaupunginvaltuustossa 2002-2007. Jabloko on neuvostovallan dissidentti- eli toisinajattelijaliikkeen perillinen. Jabloko on punavihreä liberaalipuolue, jolla on myös tiiviit suhteet Länsi-Euroopan vihreisiin.
Jabloko sai parhaimmillaan vajaa kymmenen prosenttiä äänistä valtakunnallisissa vaaleissa, paikallisvaaleissa enemmänkin. Viime vuosina, Putinin komennon koventuessa, se on työnnetty syrjään julkisuudesta ja vaaleista.
Navalny erotettiin Jabloko-puolueesta 2007, yhtenä syynä hänen nationalisminsa. Hän käynnisti tämän jälkeen oman kansanliikkeen, jonka syntipukkeja Venäjän ongelmiin olivat miljoonat keskiaasialaiset siirtotyöläiset. Hänen tähtensä nousi siis tutulla populistipuolueiden reseptillä : vastusta hallitusta, syytä maahanmuuttajia.




Iisakinkirkon edustalla 23.1. Kuva Elena Lukyanova (Novaya gazeta)

Opposition ikoni
2010-luvun kuluessa Navalny vähensi maahanmuuttovastaista retoriikkaansa, kun hän alkoi pyrkiä tosissaan Vladimir Putinin ykköshaastajaksi. Hänestä tuli supertähti vuosien 2011-2012 mielenosoituksissa, joilla vastustettiin Putinin epämääräisiä vaalijärjestelyjä.
Navalny on kritisoinut Venäjän sotilaallisia toimia Ukrainassa ja Syyriassa. Hänen mukaansa ne vain lisäävät venäläisvihaa maailmalla. Hän on puhunut, että Venäjän miehittämän Krimin asemasta pitäisi järjestää kansanäänestys. Navalny kannattaa tasa-arvoista avioliittoa.
Nykyinen Navalny on koko Venäjän opposition yhteinen ikoni laidasta laitaan. Häntä puolustavat nyt myös liberaalit, jotka reilu kymmenen vuotta sitten erottivat hänet joukoistaan, vaikka he eivät välttämättä haluaisikaan häntä seuraavaksi presidentiksi.


Lisää kuvia Pietarin mielenosoituksesta 23.1.
  • Serafim Romanov, «Невский наш» (Nevski on meidän). Moskovassa ilmestyvän riippumattoman Novaya gazeta -lehden artikkeli 23.1.2021.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti