sunnuntai 21. helmikuuta 2021

Kuinka pääteltiin ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen olemassaolo ?

Julkaisin tämän tekstin alunperin omalla facebook-sivullani 20.10.2019. Minulla on ollut edelleen tarvetta palata sen teemoihin ja linkittää sitä. Laitan sen nyt hieman täydennettynä blogiini jotta se olisi helpompi löytää ja linkittää.


Monet kyseenalaistavat ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen. Seuraavan kerran kun kohtaat ilmastodenialistin, voit kysyä häneltä, minkä kohdan hän tarkkaan ottaen kiistää siinä päättelyketjussa, josta syntyi käsitys ilmastonmuutoksesta?

1. Kun hiili palaa (yhtyy happeen), muodostuu hiilen ja hapen yhdistettä hiilidioksidia (CO2). C tarkoittaa tässä nimessä yhtä hiiliatomia ja O2 kahta happiatomia. Hiilidioksidi on hajuton ja väritön kaasu, jota on erityisesti uloshengittämässämme ilmassa. Hiilidioksidin rakenteen selvitti kemisti Antoine Lavoisier 1770-luvulla.
2. Hiilidioksidi varastoi (absorboi) itseensä lämpöä infrapuna- eli lämpösäteilystä. Tämä havaittiin 1800-luvun fysiikan tutkimuksissa. Ilman hiilidioksidia suurempi osa tästä lämpösäteilystä pakenisi maapallolta avaruuteen, minkä oivalsi ruotsalainen fyysikko Svante Arrhenius 1890-luvulla.
3. Fossiiliset polttoaineet kivihiili, öljy ja maakaasu ovat pääosin hiiltä. Kun niitä polttaa, niiden hiili muuttuu CO2:ksi ja menee ilmakehään, missä se varastoi auringon säteilystä lämpöä.
4. Hiilidioksidin määrä ilmakehässä on kasvanut jatkuvasti ainakin 1950-luvulta lähtien, jolloin amerikkalainen geokemisti Charles Keeling kehitti menetelmän sen mittaamiseen. Ilmakehään laskettu hiili ei siis katoa sieltä niin nopeasti kuin sitä lasketaan sinne lisää.
5. Maapallon lämpötilaa on mitattu laajasti puolentoista vuosisadan ajan. Tänä aikana on havaittu laskentatavasta riippuen 0,8 – 1,0 asteen nousu planeetan keskilämpötilassa. Lämpeneminen painottuu 1970-luvun jälkeisiin vuosikymmeniin ja erityisesti 2000-luvulle, joten se näyttäisi olevan kiihtymässä. Näihin mittauksiin on osallistunut niin valtava määrä tutkijoita ja tutkimuslaitoksia eri aikoina ja eri puolilla maapalloa, että en rupea nostamaan esiin yksittäistä nimeä.
6. Havainnot hiilidioksidin lämmönsidonnasta, sen määrän lisääntymisestä ilmakehässä ja maapallon keskilämpötilan noususta natsaavat yhteen kuin palapelin palaset. Johtopäätös : jos emme lakkaa laskemasta lisää hiilidioksidia ilmakehään, lämpeneminen jatkuu edelleen. Sen seuraukset ovatkin jo sitten eri kirjoituksen aihe.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti