Tänään tuulivoima tuotti enemmän sähköä kuin ydinvoima Pohjolassa. Tuulisähkön tuotantoteho oli iltapäivällä yli 7300 MW, ydinvoimaloiden yhteenlaskettu teho yli 5200 MW.
Numeroita selittää se, että tänään oli tuulinen päivä, ja että Pohjolan neljästätoista (14) ydinvoimalasta kahdeksan (8) oli seisokissa.
Tuulivoiman ongelma on, että toisinaan tuulee ja toisinaan taas ei. Ydinvoimalla on aivan tähän rinnastettava ongelma : toisinaan ydinvoimala on käytössä ja toisinaan taas ei. Esimerkiksi tänään oli yli 50% Pohjolan ydinvoimakapasiteetista pois päältä.
Tämä osoittaa, että ydinvoima ei ole lainkaan niin luotettava energianlähde kuin yleisesti luullaan. Se vaatii erittäin runsaasti varavoimaa, koska emme voi tietää, minä hetkenä jokin ydinvoimala joudutaan ajamaan alas häiriön takia. Onneksi tänään oli tuulinen päivä, joten ydinvoimaloiden seisokeista ei aiheutunut haittaa energiantuotannolle.
Suomessa tuulivoima (iltapäivällä yli 400 MW) ei vielä ohittanut ydinvoimaa (yli 1800 MW). Tuulisähkön tuotanto on kuitenkin nopeassa kasvussa : 200 MW:n raja ylitettiin vasta kolme vuotta sitten.
Tuulivoimaa on vuodesta 2011 kasvatettu syöttötariffin voimalla. Nyt Juha Sipilän hallitus suunnittelee ohjelmassaan, että se rajoittaa tuulivoimakiintiötä, josta maksetaan syöttötariffia. Rajoitus on suunnitelmien mukaan 20% (2500 MVA > 2000 MVA).
Sipilän hallituksen päätös ei pysäytä eikä välttämättä edes hidasta nykyistä tuulivoiman rakentamisbuumia, mutta siinä tulee katto vastaan joskus 2020-luvulla. "Katto" tarkoittaa siis 2000 MVA:n ylärajaa. (En osaa arvioida, mikä olisi tuulivoima-alalla sopiva kerroin, jotta syöttötariffilaissa käytetty yksikkö megavolttiampeeri saataisiin "muunnettua" tehon yksiköiksi megawateiksi.)
"Katon" saavuttamisenkin jälkeen tuulivoiman rakentaminen voi Suomessa jatkua niissä tapauksissa, joissa se kannattaa ilman tukea. Näiden tapausten määrä riippuu tuulivoimatekniikan ja sähkön hinnan kehityksestä.
"Katto" olisi tullut vastaan joka tapauksessa, koska syöttötariffilla oli alunperinkin kokonaiskatto.
Lähteitä :
http://www.tiedetuubi.fi/…/tanaan-tuulesta-tuli-enemman-sah…
Ydinvoimalat ovat pääsääntöisesti aina käytössä, ellei niissä ole kaavailtu vuosihuolto. Ei yksikään noista laitoksista tänään ollut vahingossa ajettu alas, vaan kaikkia huoltoja oli suunniteltu kuukausia. Tajuatko itsekään, kuinka naurettavia nämä väitteesi ovat?
VastaaPoistaMyönnetään, että ehkä yksi voimala kaikista voimaloista voi pysähtyä äkillisesti. Tästä ei ole yhtikäs mitään haittaa energiantuotannolle. Tämä päivä on vissiin ainoa päivä vuodessa, jolloin voidaan valehdella internet täyteen perättömiä viherkommentteja?
Tosiaan taisit myös unohtaa tuon, että sähkön hinnan kehitys tarkoittaa aika suurta hinnannousua, jotta se kannattaisi. Loistavaa bloggausta, onnittelen.
Riku Merikoski kommentoi Facebookissa käyttämiäni yksiköitä : "Juha: Se on megavolttiampeeri eli MVA, joka on yksikkönä syöttötariffissa. Se on siis näennäistehon yksikkö, kun watit ovat tarkasti todettuna pätötehon yksikkö.
VastaaPoistaTuulivoimatyypit taisi antaa jotain arvioita, että 1 MVA vastaa noin 0,9 MW, mikä tosin riippuu vähän voimalasta."
Megavolttiampeeri (MVA) on tosiaankin se yksikkö, jota käytetään syöttötariffilaissa http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2010/20101396 .
Hetkellinen huipputuotanto ei vastaa todellisuutta pitkällä aikavälillä.
VastaaPoista