Sipilän hallitus esittää eduskunnalle kivihiilen täyskieltoa vuoteen 2029 mennessä. Vaasan osalta tämä tarkoittaisi sitä, että Vaskiluodon voimala jouduttaisiin ajamaan alas muutaman vuoden etuajassa – sen luonnollinen käyttöikä tulee joka tapauksessa täyteen 2030-luvun alkupuolella. Voimala tuottaa sähköä ja kaukolämpöä.
Hiilenpolton alasajosta nousee kysymys, millä vaasalaiset kodit lämmitetään talvipakkasilla vuoden 2029 jälkeen. Kaukolämpöä käyttää 60 prosenttia vaasalaiskodeista. Kivihiilestä riippuvaisia kaupunkeja ovat myös Helsinki, Turku ja Pori.
Vaskiluodon voimalaitoksella on sen kotisivujen mukaan jo nyt valmius korvata noin kolmasosa kivihiilestä kotimaisilla biopolttoaineilla (puulla ja turpeella). Tätä valmiusastetta pystytään epäilemättä nostamaan merkittävästi vuoteen 2029 mennessä.
Kivihiilen korvaaminen puulla hölmöläisten hommaa
Jos biopolttoaineiden käyttöä lisätään voimakkaasti, vastaan tulee uusia ongelmia: puun saatavuus ja hinta, turpeen saastuttavuus ja suomalaisen hiilinielun riittävyys.
Suomen tuoreimmassa (2017) maaraportissa kansainväliselle ilmastosopimukselle ennustetaan, että Suomen metsien hiilinielu supistuu noin 84 prosenttia vuosina 2015–2030. Raportin on koonnut Tilastokeskus, joka kerää tietonsa Suomen viranomaislähteistä. Tilastokeskus ei selitä tätä lukua, mutta sen ennuste pohjautuu Sipilän hallituksen hakkuusuunnitelmiin.
Tällä hetkellä Suomen metsät ja suot sitovat noin 50 prosenttia suomalaisten tuottamista hiilipäästöistä. Jos metsähakkuita lisätään merkittävästi, metsien hiilinielu pienenee ja suomalaisten nettopäästöt vastaavasti kasvavat.
Suomen nettopäästöt saattavat kasvaa siis siitä huolimatta, että Suomen tavoitteena ovat 40 prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä, verrattuna vuoteen 1990. Pahimmillaan hallituksen suunnittelemat laajat metsähakkuut mitätöisivät kaikki muut ilmastoponnistelumme.
Me vaasalaiset joudumme varmasti korvaamaan osan polttamastamme kivihiilestä puulla, mutta ilmaston kannalta on järkevää minimoida puun käyttö ja pitää se siirtymäkauden ratkaisuna. Kivihiilen korvaaminen täysimittaisesti puulla on nykytilanteessa kuin hölmöläisten peitonleikkaus.
Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Stefan Damlin arvioi 28.10., että maakaasulla tulee olemaan merkitystä energiantuotannon säätövoimana. Vaasassa tämä tarkoittaisi käytännössä nesteytettyä maakaasua LNG:tä, jolle suunnitellaan terminaalia Vaasan satamaan, osana uutta laivahankintaa.
LNG on hyvä säätövoima mutta ilmaston kannalta ei oleellisesti kivihiiltä parempi. Sen ongelmana ovat tuotanto- ja käyttöprosessin metaanivuodot.
Maalämpö tärkeä osa energiapalettia
Vaasalaisten tarvitsema energia tuotetaan 2030-luvulla epäilemättä monella tavalla, verkostomaisesti ja nykyistä hajautetummalla mallilla. Tärkeä osa tätä ratkaisua tulee olemaan maalämpö. Se on kalliimpaa kuin kaukolämpö mutta pitkällä takaisinmaksuajalla edullisempaa kuin useimmat muut energiamuodot. Se yleistyy nopeasti omakotitaloissa, 37,5 prosenttia uusista omakotitaloista 2015. Nyttemmin sitä otetaan käyttöön myös kerrostaloissa.
Maalämmön hiilijalanjälki riippuu siitä, kuinka on tuotettu lämpöpumppujen tarvitsema sähkö. Me pystyisimme todennäköisesti hankkimaan suuren osan tarvitsemastamme sähköstä hiilineutraalisti vuoteen 2029 mennessä.
Seuraavan hallituksen tehtävä on koota Suomelle sellainen tulevaisuuden energiapaletti, jossa kotimme lämpiävät kohtuulliseen hintaan mahdollisimman hiilineutraalisti. Maalämpö tulee muodostamaan tärkeän osan tätä palettia.
Tämä juttu julkaistiin Pohjalaisessa 2.11.2018.
Lue lisää :
Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Stefan Damlin kivihiilikiellosta : Kaasu on järkevä vaihtoehto. Pohjalainen 28.10.2018.
Vaskiluodon Voimalle kivihiilikielto tulisi kalliiksi. Pohjalainen 28.10.2018
Finland's Seventh National Communication under the United Nations Framework Convention on Climate Change. Suomen maaraportti YK:n ilmastosopimukselle 2017. Luvut hiilinielun romahduksesta löytyvät raportin osasta Projections and Total Effects of Policies and Measures, taulukko 5.2. Samasta asiasta uutisoi Helsingin Sanomat 1.10.2018 Antti Kivimäen jutussa Suomen hiilipäästöt saisi nollaan nopeasti - Näillä keinoin se tapahtuisi, ja yksi on ylitse muiden.
Panos Zachariadis, For Global Warming, LNG is worse than Conventional Liquid Fuels. Safety4Sea-sivusto 29.6.2018. Meriteollisuutta edustavan tutkijan arvio, että LNG on tuotanto- ja käyttöprosessin metaanivuotojen takia pahempi ilmastonmuutoksen aiheuttaja kuin perinteiset fossiilit. Samaan suuntaan kirjoittaa 7.11.2017 The Guardianin artikkeli Natural gas emissions will blow Europe's carbon budget at current levels.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti