tiistai 13. tammikuuta 2015

Saako Muhammedia pilkata?

Pohjalaisen päätoimittaja Toni Viljamaa pohdiskeli 11.1., "pitäisikö Pohjalaisessa irvailla hieman rajummin profeetta Muhammedille ja hänen nimeensä vannoville murhaajille".

En tiedä, lukevatko kansainväliset terroristijärjestöt Pohjalaista, mutta Pohjalaisen levikkialueen noin tuhat muslimia lukevat. Irvailu kohdistuisi ensisijaisesti heihin.

Viljanmaan mukaan joudumme "poliittisen korrektiuden" nimissä toistelemaan, että "suurin osa muslimeista on rauhallisia". Tämä poliittisesti korrekti lause on aivan totta - suurin osa muslimeista tuomitsee jihadismin ja terrorismin.


Syy, miksi tätä tosiasiaa joudutaan toistamaan yhä uudestaan, on että se kyseenalaistetaan jatkuvasti. Monet suomalaiset samaistavat islamin ja terrorismin.

Vaasan seudun muslimit ovat pääosin pakolaistaustaisia. He ovat paenneet islamilaisia tappajia, esimerkiksi Iranin, Irakin, Syyrian ja Sudanin johtajia sekä al-Qaidan ja muiden terroristiryhmien pyssymiehiä. Kokemustensa vuoksi he osaavat arvostaa suomalaista demokratiaa, sananvapautta ja suvaitsevaisuutta.

Kokemastaan vainosta huolimatta useimmat heistä ovat edelleen muslimeja. He uskovat, että Koraani on Jumalan ilmoitus ihmiskunnalle profeetta Muhammedin kautta. He noudattavat tätä ilmoitusta hyvin vaihtelevasti, kuten kristitytkin noudattavat Raamatun käskyjä hyvin vaihtelevasti.

Olen työni puolesta päivittäin tekemisissä maahanmuuttajien kanssa. Viime syksynä minulle kerrottiin, että ISIS-terroristiliikkeen värvääjiä liikkuu Vaasan seudulla. Ilmoitin tietoni Suojelupoliisille, joka vastaa terrorismin torjunnasta Suomessa.

Värvääjistä ei ole sittemmin kuulunut mitään, joten he ovat todennäköisesti poistuneet paikkakunnalta saamatta ketään mukaansa. Suojelupoliisilla saattaa olla asiasta muuta tietoa, mutta heitä sitoo vaitiolovelvollisuus.

Ilmoitin myös Vaasan islamilaiselle seurakunnalle, että Vaasan seudulla liikkuu terroristien värvääjiä. Seurakunnan johto kiitti minua tiedoista. He korostivat, että Suomen islamilaiset seurakunnat ovat yhteisesti sitoutuneet taistelemaan jihadismia vastaan.

Palatakseni alkuperäiseen kysymykseen : pitäisikö Pohjalaisen irvailla hieman rajummin profeetta Muhammedille ja hänen nimeensä vannoville murhaajille? Mielestäni Pohjalainen voi halutessaan irvailla terroristeille. Mutta jos se pilkkaa Muhammedia, se pilkkaa niiltä rauhallisia ihmisiä, jotka torjuivat ISIS-rekrytoijat.

Tilanne on sama kuin jos tekisimme pilakuvan Jeesuksesta protestoidaksemme Vladimir Putinia vastaan. Putin ei ehkä huomaisi Pohjalaisen pilakuvaa, mutta tavallisia pohjalaisia kristittyjä se loukkaisi.

En halua kieltää suomalaisten perustuslaillista oikeutta pilkata uskontoja. Mutta pilkkaamisen tarkoituksenmukaisuutta kannattaa harkita vakavasti.

Tämä kirjoitus ilmestyi 13.1.2015 sanomalehti Pohjalaisessa nimellä "Muhammedin pilkkaaminen ei tarkoituksenmukaista".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti