lauantai 6. kesäkuuta 2015

Välimeri ei saa olla pakolaisten hautausmaa


Osallistuin vihreiden puoluekokouksessa Oulussa paneeliin “Miten Välimerestä tuli hautausmaa ja mikä on Euroopan vastuu”. Paneelin johdantoteksti kertoi olennaisen tilanteesta :
”Libyassa on kaksi keskenään kilpailevaa hallitusta, Syyrian sisällissodan jaloista on paennut jo 3,5 miljoonaa ihmistä, Eritrean julma hallinto saa kansalaiset pakenemaan ja monien Afrikan maiden köyhyys saa ihmiset liikkeelle ja etsimään työtä ja parempaa toimeentuloa. Näiden ihmisten keskeinen pakoreitti kulkee Välimeren yli Eurooppaan. Huhtikuun loppuun mennessä pelkästään tänä vuonna noin 1700 ihmistä oli hukkunut Välimereen huonokuntoisten ja liian täyteen ahdettujen alusten upottua.”
Ennen kuin jatkan kirjoitustani, haluan ilmaista osanottoni tämän inhimillisen tragedian uhreille ja heidän perheilleen.  

EU-komissio : tykkiveneitä ja uudelleensijoittelua 
EU:n komissio esitti ongelmaan moniosaista ratkaisua :
Ne jotka onnistuvat pääsemään elävänä Välimeren yli, päätyvät Kreikkaan, Italiaan ja muihin ”etulinjan maihin”. EU:n komissio esitti toukokuussa mittavaa 40 000 hengen uudelleensijoitusohjelmaa, jolla nämä ihmiset olisi hajautettu tasaisemmin EU-jäsenmaihin. Suomen osaksi tulisi komission suunnitelman mukaan 800 turvapaikanhakijaa.
Miljoonat kodittomat ihmiset ovat jumissa maailman täyteenahdetuilla pakolaisleireillä. YK:n pakolaiskomissio on esittänyt Euroopan Unionille, että sen pitäisi ottaa vastaan joka vuosi ylimääräiset 20 000 kiintiöpakolaista. Komissio ehdotti toukokuussa (ensimmäisen?) 20 000 hengen erän vastaanottamista ja päätti myöntää heidän kotouttamiseensa 50 miljoonaa euroa. Tämä edellyttäisi Suomen pakolaiskiintiön nostamista 1300 henkeen vuodessa.
Lisäksi komissio esittää, että EU käynnistää operaation ihmissalakuljettajien tunnistamiseksi ja pysäyttämiseksi Välimerellä. Pysäyttäminen tarkoittaa käytännössä veneiden tuhoamista, missä tuskin vältytään siltä että upotetaan myös veneissä olevia ihmisiä.
Vihreät : ”Euroopan linnoitus” on avattava
Euroopan vihreät kokoontuivat toukokuussa Zagrebissa ja tekivät Välimeren humanitaariseen kriisiin tiukan kannanoton.
Vihreät toteavat, että EU-maat ovat vuosien kuluessa vaikeuttaneet siirtolaisten ja pakolaisten pääsyä alueelleen, ilman että tilalle olisi tarjottu laillisen maahantulon mahdollisuutta. Tämä politiikka on synnyttänyt ”rikolliset ja vaaralliset” ihmissalakuljetusmarkkinat, joiden vuotuinen liikevaihto on ehkä 20 miljardia euroa.
Näin on syntynyt ”Euroopan linnoitus”, joka käyttää rahaa hädässä olevien ihmisten torjumiseen eikä heidän auttamiseensa. Sen tilalle vihreät tarjoavat uutta Mare Nostrum –operaatiota. Vuoden 2014 Mare Nostrum –operaatio keskittyi Välimerellä ajelehtivien ihmisten pelastamiseen eikä heidän torjumiseensa.
Komission pakolaisesityksistä Euroopan vihreät toteavat, että ne ovat täysin riittämättömiä ongelman kokoluokkaan nähden. Komissio ei tarjoa uusia laillisen maahanmuuton väyliä vaan keskittyy tehostamaan rajavalvontaa. Laillisen maahanmuuton edistämiseksi Euroopan vihreät esittävät siirtolaisten oleskelulupien helpottamista. Syyrian pakolaisilta tulisi poistaa viisumivaatimus kokonaan.  
Mitä tapahtuu jos rajat avataan?
Oulun paneelissa puhuneet vihreät eivät pääsääntöisesti kannattaneet täydellistä Euroopan rajojen avaamista, vaan ennemminkin maahantulon helpottamista.
 
Rajojen avaamista on vastustettu monilla perusteilla. Kommentoin kahta : 
Euroopan joukkotyöttömyys : jos Eurooppaan tulvii satojatuhansia / miljoonia siirtolaisia, työttömyys vaikeutuu entisestään. Todennäköisesti juuri näin kävisi ensi vaiheessa, jos Euroopan vihreiden esitys rajojen avaamisesta toteutuisi. 
 
Hiukan pitemmällä aikavälillä massiivinen siirtolaisuus synnyttäisi todennäköisesti taloudellista toimeliaisuutta ja sitä kautta uusia työpaikkoja. Yhdysvallat on esimerkki maasta, jonne tulee valtavat määrät siirtolaisia ja jossa työllisyys on tästä huolimatta kohtuullisen hyvä.
 
Julkisen talouden epätasapaino : satojentuhansien / miljoonien siirtolaisten tulo Eurooppaan merkitsisi, että yhteiskuntien huoltosuhde heikkenisi väliaikaisesti, ja tämä syventäisi entisestään julkisten talouksien epätasapainoa. Suomeksi sanottuna : ensi vaiheessa uudet siirtolaiset ovat sosiaalitoimiston luukulla, ennen kuin he kotoutuvat ja työllistyvät.
Tämän ongelman ratkaisu edellyttää, että panostamme vahvasti siirtolaisten kotouttamiseen ja mietimme uudelleen julkisen talouden alijäämäkriteerejä. Suomeksi sanottuna : tarvitaan keynesiläistä elvytyspolitiikkaa.  
Mitä tapahtuu, jos emme avaa rajoja?
Euroopan vihreiden siirtolaispolitiikka johtaisi siirtolaisuuden voimakkaaseen kasvuun. Tästä seuraisi todellisia ongelmia, jotka kuitenkin ovat ratkottavissa.
Jos Euroopan vihreiden esitystä rajojen avaamisesta ei noudateta, seurauksena on massiivinen, vuosikymmeniä jatkuva laiton siirtolaisuus EU:n alueelle. Ei ole uskottavaa, että EU pystyisi koskaan tilkitsemään rajojaan niin täydellisesti, etteivätkö miljoonat ihmiset pääsisi laittomasti rajojen yli.
Laittomat siirtolaiset muodostavat jo nyt esimerkiksi Ruotsissa varjoyhteiskunnan, jonka jäsenet tekevät likaisimmat ja vaarallisimmat työt. Heistä muodostuu perusta harmaalle taloudelle ja ihmiskaupalle. Jos sallimme laittoman maahanmuuton jatkumisen, varjoyhteiskunta paisuu vuosikymmenien mittaan valtavaksi ”näkymättömien ihmisten” rinnakkaistodellisuudeksi.
Meidän on siis tehtävä valinta, panostammeko uusien siirtolaisten kotouttamiseen vai luommeko apartheid-yhteiskunnan, jossa väestö jakautuu ”näkyviin” ja ”näkymättömiin” ihmisiin. 
Lähteet

  •  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti