Vaasan valtuusto äänesti samasta asiasta 15.6. kun päätettiin ensi vuoden talousarvion kehyksestä. Porvaripuolueiden äänin valtuusto päätti, että Vaasa leikkaa menoja, mutta ei korota veroja.

Vastakkaista kantaa, veronkorotusten ja menonleikkausten yhdistelmää kannatti punavihreä liittouma - sosialidemokraatit, vihreät ja vasemmisto. Alun perin tätä linjaa olivat esittäneet kaupunginjohtaja Tomas Häyry sekä talouden tasapainottamistoimikunta.

Vihreät ja vasemmisto ovat kannattaneet tervettä talouspolitiikkaa eli leikkausten ja veronkorotusten yhdistelmää budjettiäänestyksissä jo vuosina 2013 ja 2014.

Vaasan kaupungin talous on heikentynyt nopeaa vauhtia ja alijäämä, niin kuin monen muunkin kaupungin, on painumassa syvälle pakkasen puolelle. Vihreiden, vasemmiston ja sosiaalidemokraattien tahtotila on tehdä vastuullista talouspolitiikkaa. Tässä tilanteessa veronkorotusten torjuminen on vastuutonta politiikkaa.

Porvarien mielestä Vaasan talous voidaan tasapainottaa pelkillä leikkauksilla, ilman verojen korotusta. Jos näin toimitaan, jälki on rumaa. Kouluja, terveyskeskuksia, museoita ja kirjastoja suljetaan, luokkakokoja kasvatetaan, vanhustenhoitoa kurjistetaan ja koululaisten aamu- ja iltapäivähoitoa ajetaan alas rajusti jo ensi vuonna.

Kaupunginjohtaja Häyryn ja talouden tasapainottamistoimikunnan esittelemässä listassa on jo rankkoja leikkauksia. Seuraavan neljän vuoden aikana Vaasan kaupungin pitäisi säästää 26 miljoonaa euroa. Osa säästöistä on selviä leikkauksia, esimerkiksi terveysasemien ja mahdollisesti joidenkin koulujen lakkauttaminen (yksityiskohdat sovitaan myöhemmin). Osa on toiminnan järkeistämistä, esimerkiksi kaupungin ja keskussairaalan päällekkäisten toimintojen poistaminen.

Vihreät, vasemmisto ja sosialidemokraatit kannattavat Häyryn esittämiä kipeitä leikkauksia. Emme halua jättää jälkeemme konkurssitilassa olevaa Vaasaa. Mutta emme myöskään halua, että kaupungin talous tervehdytetään pelkästään lapsiperheiden, vanhusten, sairaiden ja vammaisten kustannuksella.

Siksi kannatamme, että kaikki kaupunkilaiset osallistuvat taloustalkoisiin yhden prosentin kuntaveron korotuksella.

Vaasan vihreän valtuustoryhmän puolesta
Juha Tuomikoski
Varavaltuutettu Vaasa

Saman keskustelun aiempia vaiheita :

Matias Mäkynen, Veronkorotus vai suuremmat leikkaukset. Pohjalainen 19.6.2015
Anita Niemi-Iilahti,Vaasan päättäjien hurja maanantai. Pohjalainen 19.6.2015
Juha Tuomikoski, Vaasa säästää ja rakentaa jalkapallostadionia. Viherpesula-blogi 17.9.2015