maanantai 11. heinäkuuta 2016

Jätteiden kierrätys ja polttaminen vastakkain

Kartongin ja muovin keräys on alkanut monella paikkakunnalla Suomessa, myös Vaasassa. Kartongin keräyspisteitä on runsaasti ympäri Vaasaa paitsi aivan ydinkeskustassa. Muovin keräilypisteitä löysin pikaetsimällä vain Kuninkaantieltä (Huutoniemen K-Supermarket) sekä Västervikintieltä (Gerbyn S-marketilta). Kaikki keräilypisteet ja lajitteluohjeet löytyvät astioiden ylläpitäjän Rinki Oy:n ekopisteiden listasta.

Tähän asti kartonki ja muovi on laitettu Vaasassa poltettavaan jätteeseen, josta ne ovat menneet Westenergyn polttolaitokselle Mustasaareen. Polttolaitos oli edistyksellinen uudistus vuonna 2012, kun se otettiin käytäntöön. Aikaisemmin muovi ja kartonki oli haudattu kaatopaikalle, missä ne tuottivat hajotessaan metaania, tuota pirullisen vahvaa kasvihuonekaasua.


Uusissa keräysastioissa ideana on jätemateriaalin kierrättäminen, ei sen polttaminen. Käytetystä kartongista valmistetaan mm. aaltopahvia ja hylsyjä, muovista puolestaan muovisäkkejä, -putkia ja -levyjä.

Materiaalin kierrättäminen on ekologisesti katsoen valtava edistysaskel verrattuna sen polttamiseen. Kierrättäminen säästää öljyä (muovin raaka-ainetta), puuta (kartongin raaka-ainetta) – ja ennen kaikkea ilmastoa. Muovin ja kartongin polttaminen on suunnilleen yhtä järkevää kuin naulan hakkaaminen seinään mikrofonilla. Arvokas työkalu menee pilalle, eikä se edes sovellu kovin hyvin tähän tarkoitukseen.

Kierrätyksen ensisijaisuus on myös kirjattu Suomen jätelakiin – kierrätys on aina etusijalla verrattuna polttamiseen.

Tätä taustaa vasten Vaasanseudun kuntien omistama Stormossen Oy vetää ikävää tiedotuspolitiikkaa. Stormossen.fi-sivuston Jätehaku-lajitteluohjeissa kehotetaan heittämään esimerkiksi muovipussit ja maitopurkit poltettavaan jätteeseen, vaikka niille olisi olemassa kierrätysmahdollisuus.

Syynä Stormossenin tiedotuslinjaan on tietenkin se, että se on osaomistaja Westenergy Oy:n jätteenpolttolaitoksessa. Laitos on rakennettu kalliilla rahalla, ja nyt, vain neljä vuotta valmistumisensa jälkeen, se on osoittautumassa ainakin mittasuhteittensa osalta virheinvestoinniksi.

Pohjanmaan kuntien olisi tässä tilanteessa mietittävä, miten kierrätystä edistetään ja takavuosien virheinvestoinnin vahingot minimoidaan.

Lähteitä :

·         lajitteluohjeet http://rinkiin.fi/kotitalouksille/lajitteluohjeet/

1 kommentti:

 1. PS Tämä kirjoitus ilmestyi Pohjalaisessa 2.8.2016 nimellä "Stormossen vetää ikävää tiedostuslinjaa". Stormossenin toimitusjohtaja Leif Åkers vastasi 4.8. omalla kirjoituksellaan "Stormossen aikoo päivittää tiedotustaan". Tässä hänen vastineensa :

  "Haluan kommentoida Juha Tuomikosken tiistain Pohjalaisessa ollutta mielipidekirjoitusta, jossa hän kyseenalaistaa Stormossenin tiedotuspolitiikkaa.

  Olen suureksi osaksi samaa mieltä Tuomikosken kanssa. Materiaalihyödyntäminen on pidettävä energiana hyödyntämistä ja kaatopaikkasijoitusta parempana vaihtoehtona. Stormossenin linja on aina ollut ja on myös jatkossa sellainen, että ohjaamme mahdollisimman paljon jätettä hyödynnettäväksi materiaalina, sen jälkeen hyödynnettäväksi energiana ja viimeisenä vaihtoehtona loppusijoitamme jätettä kaatopaikalle. Biojätteen keräys ja käsittely on hyvä esimerkki materiaalihyödyntämisestä. Stormossen on pitkään hyödyntänyt yli 96 prosenttia vastaanottamastaan yhdyskuntajätteestä.

  Materiaalihyödyntämisestä ei saa tulla itsetarkoitus. Meidän on varmistettava vaihtoehdot kestävinä ratkaisuina ennen lajitteluohjeiden muuttamista. Keräämme jo nyt maatalousmuovia, jonka toimitamme materiaalihyödyntämiseen, vaikka kotisivullamme on maininta että se toimitetaan polttoon. Haluamme varmistaa että keräys- ja hyödyntämistapa toimivat ennen ohjeiden muuttamista.

  Rinki Oy toimii pakkausteollisuuden lukuun ja vastaa kotitalouksien pakkausjätteen keräyksestä ja hyödyntämisestä 1.1.2016 alkaen. Muovi-, kartonki-, pahvi- ja lasipakkaukset ovat tuottajavastuun alaista jätettä. Rinki Oy on hiljattain aloittanut kartongin ja pahvin keräysastioiden sijoittamisen alueellamme. Kuten Tuomikoski toteaa, muovipakkauksille on toistaiseksi vain kaksi vastaanottopistettä Vaasassa. Kun kaikki Rinki Oy:n ilmoittamat viisi pistettä muovipakkauksille ovat paikalla, Stormossen päivittää tiedotustaan myös tältä osin.

  Olemme edelleen sitä mieltä että Westenergy on hyvä investointi. Käytettävissä oleva poltettavan jätteen määrä ylittää Westenergyn polttokapasiteetin. Westenergyn kolmasosan omistusosuus ei estä Stormossenia kasvattamasta materiaalihyödyntämistä. Emme myöskään saa unohtaa, että Westenergyn tuottama energia korvaa kiivihiiltä ja öljyä, jota muuten käytettäisiin Vaasan kaupungin lämmittämiseen."

  Tänään 9.5.2017 Stormossen kertoo sivullaan otsikon "Poltettava jäte" alla seuraavaa : "Poltettavaa jätettä on:muovi: pakkaukset, purkit, ämpärit, kanisterit, pussit, kalvot, pullot, laatikot, rasiat, styroksi, kynät, lelut." Poltettavien jätteiden listan lopussa on maininta :"Muovipakkaukset voi myös lajitella erikseen ja viedä muovinkeräykseen, jota ylläpitää Rinki Oy. Keräyspisteitä ovat Prisma, S-Market Gerby ja K-Supermarket Huutoniemi."

  Korjattu informaatio ei ollut kuitenkaan päässyt Stormossenini eniten käytettyyn Jätehaku-nettipalveluun. Kun klikkasin paikkakunnaksi Vaasa ja hakusanaksi "muovi", tuli esimerkiksi tällainen neuvo : "Elintarvikepakkaus, kartonki, muovi Poltettava jäte Poltettava jäteastia."

  Ei sanaakaan muovin tai kartongin kierrätyksestä Stormossenin eniten käytetyssä nettipalvelussa.

  VastaaPoista