perjantai 29. heinäkuuta 2016

Puhe Köpingin markkinoilla


Pidin puheen Köpingin markkinoilla Vähänkyrön Tervajoella tänään 29.7. Tässä kirjoitettu versio, jonka pohjalta puhuin ilman paperia ja lyhentäen.
Tervehdys hyvät markkinavieraat 

Ensiksi haluan kiittää Vähänkyrön yrittäjiä Köpingin markkinoiden järjestämisestä jälleen tänäkin vuonna. Tämä on sellainen tapahtuma, jossa on aina mukava olla paikalla. Pohjalainen välittömyys tulee täällä hyvin esille.
Kyrönmaa on lähtenyt viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana kulkemaan moneen eri suuntaan : Ylistaro liittyi 2009 Seinäjokeen ja Vähäkyrö 2013 Vaasaan. Laihian ja Isokyrön valtuustot tekivät viime vuonna päätökset että kunnat pysyvät itsenäisinä. Ne pyrkivät myös hoitamaan taloutensa niin, että niiden ei tarvitsisi ajautua kuntaliitokseen ainakaan pakon sanelemana. Isokyrö tekikin tälle vuodelle plusmerkkisen talousarvion, Laihialla puolestaan on vielä paljon työtä tasapainottamisessa. Edessä oleva sote-uudistus vähentänee kuntien omaa talouskuormitusta niin, että paineet kuntaliitoksiin luultavasti vähenevät entisestään tulevaisuudessa.
Haluan kunnioittaa Laihian ja Isonkyrön kuntien omaa tahtoa, enkä pidä tavasta jolla niitä on melkeinpä painostettu  kuntaliitoksiin viime vuosina. Jos kuitenkin tilanne muuttuisi ja nämä kunnat ilmaisisivat itse toiveen liitoksesta, toivottaisimme ne tervetulleiksi Vaasan yhteyteen. Hyvin käyttäytyvät ja asiansa hoitavat naapurit ovat aina tervetulleita, ja sellaisia kyrönmaalaiset ovat.
Vähänkyrön kuntaliitos Vaasan kanssa on ollut pääosin menestys. En rupea tässä listaamaan kaikkia kohteita, jotka on rakennettu, korjattu ja asfaltoitu viime vuosina. 
Ikäviäkin asioita on tapahtunut ankarissa taloudellisissa paineissa : Tervajoen kirjasto on lakkautettu, ja ikävä kyllä Merikaarron kirjastokin uhataan lakkauttaa.  
Toisaalta Vähänkyrön kirjaston aukioloaikoja on pystytty pidentämään iltayhdeksään saakka, kun siitä on tullut omatoimikirjasto. Kävin itse viime viikolla lainaamassa sieltä kesälukemista iltakahdeksan maissa, ja se toimi hyvin. Tässä on hyvä esimerkki siitä, että Vähäkyrö pystyy olemaan monissa asioissa edelläkävijä koko Vaasan mitassa.
Kyrönmaalla on ollut kunnianhimoisia tuulivoimahankkeita. Torkkolan tuulivoimapuisto on toteutunut ja ollut menestys. Kattiharjun aluetta ajetaan puolustusvoimien vaatimuksesta eteenpäin alkuperäistä pienemmässä mittakaavassa, Rajavuoren kohdalla selvitetään ELY-keskuksen vaatimuksesta alueen luontoarvoja.  Vihreät kannattavat tuulivoiman rakentamista, mutta haluamme että se toteutetaan tuhoamatta luontoarvoja ja ottaen huomioon naapurustossa asuvien kohtuulliset toiveet.
Maamme vaikea taloustilanne tuntuu myös Kyrönmaalla. Toivon merkkejä toki löytyy täältäkin. Tuulivoiman lisäksi voidaan mainita maineikas Isokyrö Distillery Company. Laihialla on kunnianhimoisia hankkeita öljyn tekemiseksi muovista.
Kun Vaasa-Vähäkyrö-yhdistymistä puuhattiin, vähäkyröläisillä oli pelkoja siitä, että kunnan oma identiteetti katoaa ja että vähäkyröläiset eivät saa ääntään kuuluviin suuren Vaasan yhteydessä. Kuluneet vuodet ovat osoittaneet nämä pelot perusteettomiksi. Vähäkyröläiset ovat vahvasti mukana kaikissa Vaasan päätöksentekoelimissä, kaupunginhallitusta myöten. Vähänkyrön aluelautakunta pitää huolen, että kyrönmaalainen näkökulma on aina mukana kaikessa päätöksenteossa. Ja täällä Tervajoella voimme nähdä, että ei se fyrrykyröläinen identiteetti ole mihinkään kadonnut.


Tein analyyttisemmän arvion Kyrönmaan tilasta heinäkuussa 2015, ks. Kyrönmaa odottaa tuulivoimaa ja petraa taloutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti