lauantai 16. heinäkuuta 2016

Kambrikaudella ei ollut jäniksiä

Reko Kauranen jatkaa ristiretkeään evoluutioteoriaa vastaan (Pohjalainen 4.7.). Hän esittää nykyaikaisen kreationismin lempiväitteen, että vain lajinsisäinen ”mikroevoluutio” on mahdollista, esimerkiksi koiran kehittyminen sudesta. Uusien eliölajeja ei kuitenkaan synny maailmaan, vaan kaikki ”peruslajit” luotiin jo aikojen alussa.
Kauranen kirjoittaa : ”Kaikkien nykyisten peruslajien fossiilit löytyvät vanhimman ns. kambrikauden kerrostumista ja samanlaisina kuin nykyään.” Kyseessä on väärinkäsitys : kambrikaudella (n. 500 miljoonaa vuotta sitten) olivat olemassa vasta nykyisen eliökunnan pääjaksot, eivät vielä nykypäivän lajit.
Yksi eliökunnan pääjakso on esimerkiksi selkäjänteiset/selkärankaiset, johon kuuluvat kaikki kalat, sammakkoeläimet, matelijat, linnut ja nisäkkäät, ihminen mukaan lukien. Kambrikauden kerrostumista ei ole löytynyt kuitenkaan yhdenkään ahvenen, rupisammakon, dinosauruksen, variksen tai koiran fossiilia, koska näitä ei siihen aikaan vielä ollut. Oli vain nahkiaista muistuttavia, merissä uivia otuksia, tulevien selkärankaisten esivanhempia. On erittäin vaikea uskoa, että niissä olisivat olleet jo valmiina kaikkien lintujen, kalojen ja ihmisten kaikki geenit.
Kambrikauden kerrostumat löysi 1830-luvulla englantilainen geologi Adam Sedgwick, tutkiessaan Walesin rantakallioita. Samanlaisia kerrostumia on löytynyt esimerkiksi Kiinasta ja Australiasta.
Sedgwick kieltäytyi hyväksymästä oppilaansa Charles Darwinin kehittämää evoluutioteoriaa, koska hän piti sitä Raamatun vastaisena. Tästä hänelle syntyi ongelma : jos Jumala oli luonut kaikki lajit jo aikojen alussa, miten olivat selitettävissä Walesin rantakallioiden fossiilit, jotka hän oli itse löytänyt?
Hän päätyi siihen ratkaisuun, että Jumala on luonut eliökunnan monta kertaa ja tuhonnut sen aina välissä suurilla vedenpaisumuksilla. Vain näin hän saattoi yhdistää fossiilien todisteet ja ajatuksen, että mikään laji ei ole muuttunut koskaan toiseksi.
Charles Darwin puolestaan totesi, että evoluutioteoria on helppo kumota : tarvitsee vain löytää jäniksen fossiili sekoittumattomasta kambrikauden kerrostumasta. Tätä löytöä odottelemme edelleen, 150 vuotta Darwinin tokaisun jälkeen.

Tarjosin tätä kirjoitusta sanomalehti Pohjalaisen yleisönosastoon vastaukseksi Reko Kaurasen tekstiin Jumala loi peruslajit ja niille geenit. Pohjalainen jätti kirjoitukseni julkaisematta perustellen 5.7., että "Keskustelu luomiskertomuksesta mielipidesivulla on päättynyt - tällä erää". Keskustelu oli kestänyt pitkään ja sen taso oli ollut heikohko. Minulta oli kyselty jo aikaisemmin, miksi ylipäätään osallistun tällaiseen keskusteluun. Kantani on, että heikkotasoiseenkin keskusteluun kannattaa osallistua, jos sillä on yleistä kiinnostusta. Kreationismi herättää selvästi laajaa kiinnostusta.

Lähteitä :

Kauranen Reko, Jumala loi peruslajit ja niille geenit. Pohjalainen 4.7.2016. http://www.pohjalainen.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/jumala-loi-peruslajit-ja-niille-geenit-1.2079882

Tuomikoski Juha, Ihminen ja dinosaurus yhtä aikaa? Pohjalainen 18.6.2016.
http://viherpesula.blogspot.fi/2016/06/ihminen-ja-dinosaurus-yhta-aikaa.html

Wikipedia, esim. hakusanat Cambrian explosion ja Adam Sedgwick.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti